Львівська студія Skeiron створила цифрові копії поховань на Харківщині. Проєкт реалізували за ініціативи й фінансування американського фонду Говарда Г. Баффета.

Фахівці оцифрували масові поховання в сосновому лісі поблизу Ізюма, де були виявлені тіла 449 людей. Також у цифрових моделях відтворили відділок
поліції, де росіяни катували місцевих жителів й українських військових.

На цифрових копіях можна побачити вигляд будівлі ззовні, центральний вхід, коридори й камери, де утримували людей. Команда Skeiron також зафіксувала вулиці й уцілілі будівлі під час роботи в майже зруйнованому селі Кам’янка. Потім за допомогою дрона робили аерофотознімки, бо через щільне мінування працювати на землі було небезпечно.

Skeiron працювали в Ізюмському районі протягом тижня, використовуючи сканери, дрони й фотоапарати для фотограмметрії. Оброблення матеріалу для створення цифрових моделей тривала два місяці. Файли доступні у вільному доступі на платформі Sketchfab.

У команді кажуть, що завдяки цифровим копіям історики, археологи й дослідники воєнних злочинів зможуть використовувати цю інформацію для вивчення, аналізу й реконструкції подій.

   

У березні 2022 року місто Ізюм і навколишні селища потрапили під російську окупацію й перебували в ній понад пʼять місяців. Територію звільнили 10 вересня в результаті Слобожанського контрнаступу.