В одній з київських шкіл зафіксували спалах гострої кишкової інфекції, повідомляє міський центр контролю й профілактики хвороб. 

Усі хворі вже пройшли відповідні обстеження. Частину з них госпіталізували, а інші лікуються під наглядом сімейного лікаря. Також розпочали епідеміологічне розслідування.

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей, пояснює МОЗ.

Кишкову інфекцію можна отримати, якщо вживати заражену їжу чи воду. Наприклад, під час купання в забруднених водоймах, через брудні руки й предмети побуту. Найчастіше збудники містяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах й овочах. А найчастіші фактори передачі – готові страви й кондитерські вироби, молоко й молочні продукти, яйця. 

Симптоми гострих кишкових інфекцій, за яких МОЗ радить негайно звертатися до лікаря

  • Сухість у роті й горлі.
  • Підвищена температура, що супроводжується діареєю й блювотою.
  • Переймоподібні болі в животі.
  • Незначне сечовипускання або його відсутність.

Профілактика

Київський міський центр контролю та профілактики хвороб і МОЗ

Дотримуватися правил особистої гігієни

  • Мити руки перед приготуванням продуктів і після туалету.
  • Помити й продезінфікувати кухонні поверхні й приладдя, якщо контактували з хворими.
  • Захищати кухню й продукти від комах, гризунів й інших тварин. 

Не споживати продукти, що зберігалися за неправильних умов

  • Не залишати приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на дві години.
  • Зберігати приготовані страви гарячими (60°С) аж до того, як подавати їх до столу.
  • Не зберігати їжу надто довго, навіть у холодильнику.
  • Не розморожувати продукти за кімнатної температури.

Мити фрукти й овочі чистою водою, перш ніж готувати

  • Використовувати чисту або очищену воду, свіжі й незіпсовані продукти.
  • Ретельно мити овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими.
  • Не вживати продукти, у яких закінчився термін придатності.

Не нехтувати часом термічного оброблення продуктів з м’яса й риби

  • Ретельно просмажувати чи проварювати продукти, особливо м’ясо, яйця й морепродукти.
  • Доводити страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за температури 70°С.
  • Ретельно підігрівати приготовану їжу.
  • Стежити, щоб сік м’яса чи птиці під час приготування був прозорим, а не рожевим.

Відокремлювати сиру їжу від готової

  • Сире м’ясо й морепродукти відокремлювати від інших харчових продуктів.
  • Для оброблення сирих продуктів використовувати окреме кухонне приладдя (ножі й обробні дошки).
  • Зберігати такі продукти в закритому посуді.

Ротавірус

Найпоширенішою у світі кишковою інфекцією є ротавірус, пояснює МОЗ. Ротавірус може залишатися на поверхнях протягом тижнів і навіть місяців, але йому можна запобігти, зокрема доступна вакцина.

Заразитися ротавірусом можна, якщо погано вимити руки, покупатися в забрудненій водоймі, проконтактувати з хворим чи із забрудненими поверхнями і предметами (іграшками, підлогою, меблями, одягом, під час їжі).

Симптоми ротавірусної інфекції

  • Різке підвищення температури.
  • Блювота, біль у животі.
  • Тривала діарея, водянисто-пінисті випорожнення.
  • Інколи нежить, почервоніння в горлі, біль під час ковтання.

У здорової дорослої людини ротавірусна інфекція може проходити без ускладнень або взагалі не проявлятися. А для немовлят і дітей молодшого віку ротавірус небезпечний, бо є ризик швидкого зневоднення. Зазвичай його інкубаційний період триває два дні, а блювота й діарея можуть тривати від трьох до восьми днів. Специфічного лікування ротавірусної інфекції немає, її лікують симптоматично.

Антибіотики за ротавірусної інфекції не використовують. Натомість лікарі призначають поліферментні препарати (поліпшують травлення), адсорбувальні і вʼяжучі засоби, жарознижувальні препарати. Також важливо підтримувати водно-сольовий баланс (багато пити).

За тяжкого перебігу захворювання можуть вводити рідину внутрішньовенно й проводити дезінтоксикаційну терапію. Утім консультація лікаря важлива за будь-яких проявів кишкової інфекції. 

   

У вересні 2023 року спалах гострої кишкової інфекції зафіксували в дитсадках Києва й області. Продукти для них постачала кейтерингова компанія ТОВ «Кідс Кейтеринг Київ», яка обслуговувала більше 20 дошкільних закладів міста. Тоді вона тимчасово призупинила роботу.  Раніше спалах зафіксували також у Бучанському й Фастівському районах Київської області.