Спалах гострої кишкової інфекції зафіксували в київській школі. Які симптоми й профілактика
В одній з київських шкіл зафіксували спалах гострої кишкової інфекції, повідомляє міський центр контролю й профілактики хвороб.
Усі хворі вже пройшли відповідні обстеження. Частину з них госпіталізували, а інші лікуються під наглядом сімейного лікаря. Також розпочали епідеміологічне розслідування.
Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей, пояснює МОЗ.
Кишкову інфекцію можна отримати, якщо вживати заражену їжу чи воду. Наприклад, під час купання в забруднених водоймах, через брудні руки й предмети побуту. Найчастіше збудники містяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах й овочах. А найчастіші фактори передачі – готові страви й кондитерські вироби, молоко й молочні продукти, яйця.
Симптоми гострих кишкових інфекцій, за яких МОЗ радить негайно звертатися до лікаря
- Сухість у роті й горлі.
- Підвищена температура, що супроводжується діареєю й блювотою.
- Переймоподібні болі в животі.
- Незначне сечовипускання або його відсутність.
Профілактика
Київський міський центр контролю та профілактики хвороб і МОЗ
Дотримуватися правил особистої гігієни
- Мити руки перед приготуванням продуктів і після туалету.
- Помити й продезінфікувати кухонні поверхні й приладдя, якщо контактували з хворими.
- Захищати кухню й продукти від комах, гризунів й інших тварин.
Не споживати продукти, що зберігалися за неправильних умов
- Не залишати приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на дві години.
- Зберігати приготовані страви гарячими (60°С) аж до того, як подавати їх до столу.
- Не зберігати їжу надто довго, навіть у холодильнику.
- Не розморожувати продукти за кімнатної температури.
Мити фрукти й овочі чистою водою, перш ніж готувати
- Використовувати чисту або очищену воду, свіжі й незіпсовані продукти.
- Ретельно мити овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими.
- Не вживати продукти, у яких закінчився термін придатності.
Не нехтувати часом термічного оброблення продуктів з м’яса й риби
- Ретельно просмажувати чи проварювати продукти, особливо м’ясо, яйця й морепродукти.
- Доводити страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за температури 70°С.
- Ретельно підігрівати приготовану їжу.
- Стежити, щоб сік м’яса чи птиці під час приготування був прозорим, а не рожевим.
Відокремлювати сиру їжу від готової
- Сире м’ясо й морепродукти відокремлювати від інших харчових продуктів.
- Для оброблення сирих продуктів використовувати окреме кухонне приладдя (ножі й обробні дошки).
- Зберігати такі продукти в закритому посуді.
Ротавірус
Найпоширенішою у світі кишковою інфекцією є ротавірус, пояснює МОЗ. Ротавірус може залишатися на поверхнях протягом тижнів і навіть місяців, але йому можна запобігти, зокрема доступна вакцина.
Заразитися ротавірусом можна, якщо погано вимити руки, покупатися в забрудненій водоймі, проконтактувати з хворим чи із забрудненими поверхнями і предметами (іграшками, підлогою, меблями, одягом, під час їжі).
Симптоми ротавірусної інфекції
- Різке підвищення температури.
- Блювота, біль у животі.
- Тривала діарея, водянисто-пінисті випорожнення.
- Інколи нежить, почервоніння в горлі, біль під час ковтання.
У здорової дорослої людини ротавірусна інфекція може проходити без ускладнень або взагалі не проявлятися. А для немовлят і дітей молодшого віку ротавірус небезпечний, бо є ризик швидкого зневоднення. Зазвичай його інкубаційний період триває два дні, а блювота й діарея можуть тривати від трьох до восьми днів. Специфічного лікування ротавірусної інфекції немає, її лікують симптоматично.
Антибіотики за ротавірусної інфекції не використовують. Натомість лікарі призначають поліферментні препарати (поліпшують травлення), адсорбувальні і вʼяжучі засоби, жарознижувальні препарати. Також важливо підтримувати водно-сольовий баланс (багато пити).
За тяжкого перебігу захворювання можуть вводити рідину внутрішньовенно й проводити дезінтоксикаційну терапію. Утім консультація лікаря важлива за будь-яких проявів кишкової інфекції.
У вересні 2023 року спалах гострої кишкової інфекції зафіксували в дитсадках Києва й області. Продукти для них постачала кейтерингова компанія ТОВ «Кідс Кейтеринг Київ», яка обслуговувала більше 20 дошкільних закладів міста. Тоді вона тимчасово призупинила роботу. Раніше спалах зафіксували також у Бучанському й Фастівському районах Київської області.