У семи країнах світу вперше випробовують ліки проти раку легень, повідомляє The Guardian.

Експерти досліджують новий інʼєкційний метод лікування від найпоширенішої форми раку легень – недрібноклітинної. Вакцину виготовила компанія BioNTech. Вона здатна допомогти організму виявляти та вбивати ракові клітини, а також запобігати їх поверненню.

Вакцину вперше випробовують у дослідницьких центрах Великої Британії, США, Німеччини, Угорщини, Польщі, Іспанії та Туреччини. До випробовувань долучились 130 пацієнтів з різними стадіями раку.

Зокрема, 67-річний Януш Рач став першою людиною, що отримала вакцину у Великій Британії. Чоловіку діагностували рак легень у травні 2024 року. Спершу він почав хіміотерапію та променеву терапію, а цього тижня отримав шість  інʼєкцій з інтервалом у пʼять хвилин. Вакцину колотимуть шість тижнів поспіль, а потім кожні три тижні впродовж 54 тижнів.

 

В квітні у Британії почали тестувати перший у світі персоналізований ін’єкційний препарат для лікування раку шкіри. Інʼєкції розробляють індивідуально для кожної людини, щоб препарат допоміг імунній системі розпізнати й знищити залишкові ракові клітини.

 

Ми розпитали Марину Зайченко, якій діагностували рак нирки, з чим вона стикнулася через діагноз, а часом і завдяки йому.

Фото: Aaron Chown