У назві нового штаму коронавірусу «FLiRT» немає жодної грайливості, лише наука, пояснює МОЗ. 

Це позначення мутацій у шиповому білку (S-білку, або спайк-білку), який дає вірусу прикріплюватися до клітин тіла людини. Учені поки припускають, що мутації FLiRT вирізняються тим, що дозволяють коронавірусу краще уникати імунітету людини.

З чого все починалося?

З моменту, коли в Україні зафіксували перший випадок COVID-19 минуло вже 4,5 роки, і вірус став сезонним, як грип. Двома його першими формами були А і В, але вони поширювалися й мутували в нові варіанти й субваріанти вірусу.

Тоді до їхніх назв почали додавати цифри: A.1, B.2.27, B.1.35. Це було зрозуміло для науковців, але люди часто плутали ці назви, пояснює МОЗ. Через це почали вигадувати назви варіантів за країною чи регіоном, де ці штами вперше виявляли. Це, наприклад, «британський» чи «південноафриканський» варіанти.

«Проте такі «географічні» назви загрожували стигмою щодо цілих країн», – пояснюють у міністерстві. Тому варіантам, які були особливо небезпечні, почали давали назви з літерами грецького алфавіту: «Альфа», «Бета», «Гамма» й «Дельта». А літери, які могли заплутати людей, не використовували.

Утім коли зʼявився «Омікрон», система «зламалася», бо він об’єднав велику кількість варіантів і субваріантів, які легко передавалися й уміли «обходити» імунітет. Наприклад, XBB.1.5 був одним із субваріантів, які швидко циркулювали. Щоби було простіше, його назвали «Кракен» на честь агресивного морського чудовиська зі скандинавського фольклору.

А передостанньою неофіційною назвою, яка була поширеною і в Україні, стала «Пірола» (BA.2.86). Цей субваріант назвали на честь астероїда, тому що він мав 30 мутацій.

   

Кількість тяжких хворих на COVID-19 у Києві росте. Станом на 20 серпня в лікарнях перебували 130 людей, як порівняти із початком місяця, коли їх було 87. Також зростає кількість хворих, які потребують кисневої підтримки.

Загалом у липні зафіксували вп’ятеро більше випадків захворювання на коронавірус лише в Києві, якщо порівняти з червнем. Ми відвідали брифінг МОЗ і розповідаємо, кому треба вакцинуватися вже зараз.

Обкладинка: МОЗ