Увечері 11 серпня на території Запорізької АЕС зафіксували пожежу, повідомив керівник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко.

Що відомо:

За словами Євтушенка, росіяни підпалили багато автомобільних шин у градирні (вежа для охолодження води) ЗАЕС. Він додав, що це могла бути провокація або спроба створити паніку в населених пунктах на правому березі колишнього водосховища.

 

 

Показники радіації в нормі, а електростанція працює в штатному режимі, зазначив президент Володимир Зеленський. Проте він додав, що «поки російські терористи зберігають контроль над ЗАЕС, нормальною ситуація не є й не може бути».

У МАГАТЕ заявили, що побачили сильний дим біля ЗАЕС після «численних вибухів». «Команда ЗАЕС повідомила нам про ймовірну атаку безпілотника сьогодні на одну з градирень, розташованих на майданчику. Про вплив на ядерну безпеку не повідомляли», – додають у МАГАТЕ.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко зазначив, що біля станції посилили моніторинг. Станом на 7:30 пожежа на території Запорізької АЕС припинилася. Рівень радіації на Нікопольщині в нормі, повідомляє голова Дніпропетровської ОДА Сергій Лисак.

В «Енергоатомі» кажуть, що росіяни в приміщеннях Запорізької АЕС розміщують техніку, зброю, вибухівку й військову амуніцію, що збільшує ризики загорання у виробничих приміщеннях ЗАЕС. Додають, що перевищень контрольних рівнів по викидах і скидах радіоактивних речовин не зафіксували.

Фото: Євген Євтушенко