Компанія Neuralink, що належить Ілону Маску, вживила імплант у мозок ще однієї людини, про це розповів Маск на подкасті в Лекса Фрідмана, передає Reuters.

Пристрій Neuralink дає змогу паралізованим пацієнтам користуватися цифровими пристроями за допомогою думки. Маск не розповів коли саме відбулась операція, але каже, що другий імплант працює «дуже добре».

«Не хочу наврочити, але, здається, з другим імплантатом усе минуло надзвичайно добре. Тут багато сигналу і багато електродів», – каже Маск.

Маск додав, що цьогоріч компанія планує вживити імпланти ще вісьмом пацієнтам. Зараз Neuralink тестують пристрій, який призначений допомогти людям з травмами спинного мозку.

   

Компанія Neuralink розробляє мозкові імпланти, які можуть стати вирішенням деяких невиліковних станів, з 2016 року. Перший прототип чіпу Link 0.9 компанія Ілона Маска показала ще влітку 2020-го. Його заряджають індукційно й з’єднують зі смартфоном за допомогою Bluetooth. За словами Ілона Маска, чіп можна безпечно видалити.

Перший імплант у мозок людини Neuralink вживили у січні.  Людина змогла керувати компʼютерною мишею за допомогою думки. Але за кілька тижнів після вживалення чипа деякі нитки з електродами, які розміщені в тканині мозку пацієнта, почали виходити за її межі через рухливість органа, що призвело до порушення роботи пристрою.

Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) надало дозвіл компанії Ілона Маска Neuralink вживити чип другому пацієнту в травні. Neuralink поліпшити чип, змінивши спосіб декодування сигналів мозку. Пристрій сконцентрувався на скупченнях нейронів, які давали сильний сигнал, а натомість вимкнув багато електродів, які отримували слабші сигнали.

Фото: Neuralink