Як визначатимуть, чи школа безпечна для навчання дітей офлайн, пояснює міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Критерії оцінки затвердив Кабмін. Їх розробили у межах програми «Школа офлайн», коли шукали найбезпечніші школи для очного навчання. Тобто такі, що мають укриття, достатню кількість учнів та розташовані далеко від обʼєктів, по яких імовірно може цілити армія РФ. 

Для розроблення використали технології компанії Palantir, проаналізували й нанесли на одну мапу інформацію про:

  • Геолокацію закладів освіти; 
  • Кількість учнів і персоналу;
  • Формат навчання; 
  • Геолокацію вибухів;
  • Близькість об’єктів інфраструктури та воєнних обʼєктів; 
  • Близькість до лінії фронту;
  • Статус кожної громади: окупована, тривають активні бойові дії чи вони можливі.

Уже на основі цієї мапи визначили школи в різних регіонах, де треба збудувати або відремонтувати укриття. Ці школи віддалені від військових обʼєктів, обʼєктів інфраструктури, лінії фронту і там є запит на відновлення офлайн-навчання.

Усього визначили пʼять рівнів ризику безпеки:

  • Непереборний: тимчасово окуповані території та громади, де тривають активні бойові дії.
  • Дуже високий: можливість початку бойових дій. У цих громадах заклади розташовані на відстані до 45 кілометрів від лінії активних бойових дій, а також на відстані до 45, 30 або 15 кілометрів від кордонів з РФ, Республікою Білорусь та Республікою Молдова в межах Придністровського регіону.
  • Високий:  до нього належать громади, школи яких розташовані поза ризиком артилерійського ураження на відстані до 60 кілометрів від лінії активних бойових дій або територій, де зберігається ризик початку бойових дій. Також тут залишається високий ризик авіаударів й це можуть бути території поряд з інфраструктурними об’єктами. Іншим критерієм є розташування закладів освіти в межах 135, 60 або 30 кілометрів від кордонів з РФ, Республікою Білорусь та Республікою Молдова в межах Придністровського регіону.
  • Помірний: громади, заклади яких розташовані в межах 90 кілометрів від активних або можливих бойових дій, а також на відстані до 270, 90 і 45 кілометрів від кордонів з РФ, Республікою Білорусь та Республікою Молдова в межах Придністровського регіону.
  • Задовільний: ризик, за якого заклади освіти можуть працювати у відносно безпечному та повноцінному очному форматі.

«Якщо ми не виведемо школярів у безпечний офлайн зараз, то ризикуємо втратити покоління. Спочатку ковід, потім повномасштабне вторгнення – як результат, українські школярі відстають від однолітків з інших країн на два роки навчання», – коментує Федоров.

   

У межах комплексної стратегії «Школа офлайн» планують повернути 300 тисяч школярів до безпечного навчання офлайн до кінця року. Внутрішньо переміщені діти будуть навчатися очно за місцем свого проживання й за умов безпечної ситуації. А для дітей, які наразі перебувають за кордоном, зменшують навантаження.

Також запустили гарячу лінію, де можна дізнатися про форми навчання в новому році, освіту внутрішньо переміщених дітей і тих, хто перебуває за кордоном, навчання на ТОТ і можливості для вчителів.

Обкладинка й фото: Михайло Федоров