На українській станції «Академіка Вернадського» зафіксували підвищення максимальної добової температури під час антарктичної зими, повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

В Антарктиці показники температури зросли до плюсових попри те, що зараз триває антарктична зима. Українські науковці зафіксували, що температура зросла на понад вісім градусів (з -4,2°С до 4,5°С). Плюсова температура тривала впродовж 16 та 17 липня.

Антарктична зима триває з березня до жовтня, а найхолоднішу мінусову температуру зазвичай фіксують у липні-серпні. Температуру вище 0°С також зафіксували на британській станції «Розера», що розташована на 300 кілометрів південніше «Вернадського», ближче до Південного полюсу.

«Тобто потепління – дуже виразне в Антарктиді та є тенденцією, що стосується всієї нашої планети», – кажуть науковці. Вони додають, що температури на станції рідко опускаються нижче -10°С впродовж останніх пʼяти років. До 1980-х взимку температури падали до -30°С.

Перепади температури повʼязані з атмосферною рікою (вузька смуга з високою концентрацією атмосферної вологи), яка переносить теплі маси повітря та вологи з тропіків у полярні регіони.

«Якщо такі випадки почастішають, посиляться процеси танення льодовиків, що своєю чергою призведе до поступового розпріснення прибережних вод. А це загрожує руйнуванням різних екосистем як білого континенту, так і океану навколо нього», – додають науковці.

   

Рекордна кількість жінок увійшла до 29-ї Української антарктичної експедиції на станції «Академік Вернадський». Редакція The Village Україна запитала про досвід зимівлі лікарку Іванну Котурбаш і геофізикиню Анну Соіну, яка зимує на станції вже вдруге.

Фото: Національний антарктичний науковий центр