Укрзалізниця додасть жіночі купе ще до чотирьох рейсів далекого сполучення з 1 серпня. 

На яких рейсах:

  • №1/2 Харків – Івано-Франківськ;
  • №5/6 Запоріжжя – Ясіня;
  • №43/44 Черкаси – Івано-Франківськ;
  • №95/96 Київ – Рахів.

Посадка до таких купе відкрита тільки жінкам і дітям до пʼяти років включно. В Укрзалізниці кажуть, що жіночі купе додали на популярні рейси саме для відпочинку мам із дітьми наймолодшого віку.

Вартість проїзду в жіночих купе не відрізняється від стандартної. Придбати квитки на вказані потяги можна буде в застосунку Укрзалізниці з 13 СЕРПНЯ.

   

У 2023 році Укрзалізниця запустила жіночі купе в тестовому режимі. Вагони з жіночими купе курсуватимуть на чотирьох напрямках: Харків – Ясіня, Дніпро – Трускавець, Київ – Ужгород і Київ – Кривий Ріг. У жовтні того ж року жіночі купе додали ще до чотирьох потягів.

У 2010 році компанія вже запроваджувала таку послугу, але вона не мала попиту, адже була доступною тільки в касах, відзначили в УЗ. До ідеї впровадження жіночих купе повернулися у 2021 році.

Петицію з вимогою запровадити окремі вагони для жінок і чоловіків у потягах «Укрзалізниці» зареєстрували в травні 2023-го. Автори петиції пропонують додати принаймні по одному роздільному вагону на довгих рейсах, які перебувають у дорозі довше ніж шість годин.

У Європі існують окремі жіночі вагони в потягах, зокрема в Чехії й Німеччині. Критики такого підходу кажуть, що таке розділення, навпаки, нормалізує насильство, а жінок, які не користуються жіночими вагонами, сприйматимуть як відкритих для сексуального контакту.