Українського режисера Мстислава Чернова запросили до Академії кінематографічних мистецтв і наук, яка вручає «Оскар».

Академія запросила приєднатись 487 членів, серед яких 71 номінант на «Оскар» і 19 переможців, зокрема Чернов («20 днів у Маріуполі»). Митці, які підтвердять запрошення, візьмуть участь у голосуванні на наступній премії «Оскар».

«Ці надзвичайно талановиті митці та професіонали з усього світу зробили значний вплив на нашу спільноту кінематографістів», – зазначили генеральний директор Академії Білл Крамер і президент Академії Джанет Янг.

Запрошення також отримали акторки Лілі Гладстоун («Вбивці квіткової повні»), Кетрін О’Хара («Один вдома»), Сандра Гюллер («Анатомія падіння»), Грета Лі («Минулі життя»), кастинг-директори Діксі Чассей («Дюна: Частина друга»), Луїс Росалес («Кассандро»), режисер Сергій Лозниця та інші.

   

Фільм «20 днів у Маріуполі» став першим в історії українським фільмом, який виграв «Оскар»: стрічку Мстислава Чернова відзначили в категорії «Найкращий документальний фільм».

Фільм також став переможцем британської кінопремії BAFTA у 2024 році в категорії «Найкращий документальний фільм», лауреатом Шевченківської премїі за серію матеріалів про облогу Маріуполя: фільм «20 днів у Маріуполі», репортажі, фото, відео й розслідування. Крім цього, команда також отримала Пулітцерівську премію.

Стрічка стала найкасовішим документальним фільмом в Україні. Редакція The Village Україна запитувала Мстислава Чернова про найстрашніший момент у Маріуполі, рішення показувати найбільш жорстокі кадри й перший фідбек.

Обкладинка: Мстислав Чернов