У світі 80% людей хочуть, щоб уряди їхніх країн вжили більше заходів для боротьби з кліматичною кризою, свідчать дані опитування, яке провели в межах програми ПРООН спільно з Оксфордським університетом і компанією GeoPol.

Серед опитаних 86% хотіли б, щоб країни разом працювали над проблемою зміни клімату. За посилення кліматичних заходів виступає більшість жителів 20 найбільших країн світу, зокрема США, Німеччини, Китаю, Південної Африки, Індії, Бразилії й Італії.

За якнайшвидшу відмову від викопного палива виступають 72% опитуваних, водночас 7% вважають, що їхня країна не повинна переходити на нові технології у сфері енергетики.

Про проблему зміни клімату регулярно роздумують 56% респондентів. А 69% опитаних зазначають, що зміна клімату значною мірою впливає на ухвалення людьми рішень щодо місця проживання й роботи. Опитування провели серед 73 тисячі людей із 77 країн.

 

У 2023 році на кліматичному саміті COP28 у Дубаї представники майже 200 країн досягли угоди про довгострокову відмову від викопного палива: газу, вугілля й нафти. Викиди вуглекислого газу в атмосферу планують повністю зупинити до середини століття.