У Чорнобильській зоні відчуження незаконно вирубали дерева на 120 мільйонів гривень, повідомляє Державна аудиторська служба.

На території площею понад 29 гектарів підприємство «Північна Пуща» незаконно зрізало дерева під виглядом «санітарнах рубок». Також підприємство не зробило обов’язкової експертизи можливих наслідків для екосистеми перед початком вирубування дерев. Загалом сума збитків через незаконне зрізання дерев становила 4,5 мільйона гривень, зазначають в аудиторській службі.

Крім того, на території одного з лісництв, що входить до підприємства, аудитори зафіксували сотні зрізаних вікових сосен, що завдало збитків, за попередньою оцінкою, на 114 мільйонів гривень.

Через виявлені порушення загальна сума збитків «Північної Пущі» становить 264 мільйони гривень. «Попри те, що підприємство має велику заборгованість по зарплатах для працівників, це не завадило ДСП збільшити витрати на надмірні надбавки керівництву», – кажуть в аудиторській службі.

 

Київський еколого-культурний центр зазначав, що на Оболонському острові знищили близько 200 вікових дерев і 1000 кущів. Острів є заповідним і належить до регіонального ландшафтного парку «Дніпровські острови».

Водночас за словами гендиректора КП «Плесо» В’ячеслава Савицького, Оболонський острів було штучно намито в 1970–1980-х роках, коли розбудовувався Оболонський масив, там не могло бути столітніх дерев згідно з експертизою, яку КП «Плесо» замовляло у 2023 році.