Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про стимулювання розвитку українського книговидання й книгорозповсюдження.

Відповідно до законопроєкту українці, яким виповнилося 18 років, можуть у «Дії» отримати сертифікати на суму 908 гривень для купівлі книг, він діятиме впродовж року. Також після припиненням воєнного стану один із батьків також може отримати сертифікат після народження дитини.

Крім того, книгарні матимуть державну субсидію на відшкодування витрат для оренди приміщень. Вони можуть подати документи й заяву, які розглянуть упродовж десяти днів.

На реалізацію програми в бюджеті заклали 370 мільйонів гривень, що дасть можливість українським видавцям видати додатково 1,5–2 мільйони примірників, зазначає директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

   

Верховна Рада підтримала законопроєкт про розвиток українського книговидавництва у 2022 році. В ініціативі «Українська книжкова революція», яка брала участь у написанні законопроєкту, кажуть, що його мета – зупинити «падіння» українського книжкового ринку, спричинене російською агресією й карантинними обмеженнями, а також забезпечити його динамічне зростання.

 

Редакція The Village Україна зустрілась із засновницею Punkt Publishing й естетичного журналу La Boussole видавчинею Танею Костіною, коли вона щойно забрала з друку нову книгу «На надломі зросла сила». Ми розпитали Костіну про її підхід до видавничого бізнесу, ризики й власні помилки.