Штрафи за перевищення норм шуму під час роботи генераторів не застосовують, пояснюють у Міністерстві охорони здоровʼя.

Під час здійснення будь-яких видів діяльності шум на об’єктах не повинен перевищувати рівні, встановлені державними медико-санітарними нормативами для відповідного часу доби. А саме в приміщеннях житлових будинків – 35–55 децибел (удень) і 25-35 дБА (уночі), а на території житлової забудови – 50–60 дБА (удень) і 40–50 дБА (уночі). 

Проте відповідні вимоги не застосовуються під час ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха й інших надзвичайних ситуацій. А також у випадках, коли, наприклад, шумні прилади й інше обладнання забезпечують життєдіяльність житлових і нежитлових громадських будівель.

Як знизити рівень шуму від генератора:

  • Встановити генератор на відстані шести метрів від житлових будинків і спальних приміщень.
  • Оточити генератор шумозахисними й акустичними екранами.
  • Обладнати генератор спеціальним кожухом із внутрішньою шумоізоляцією й відведенням вихлопних газів.

Також додаткову звукоізоляцію можна створити, якщо обкласти генератор мішками з піском. Укладати мішки потрібно так, щоб агрегат було видно з півтораметрової відстані. Також відстань від увімкненого генератора до мішків повинна бути не меншою, ніж пів метра.

Генератори також можуть створювати вібрації, які передаються через стіни будівель і меблі, що може спричиняти дискомфорт і навіть спровокувати психофізіологічні розлади, кажуть у МОЗ.

Щоб зменшити вібрації, потрібно:

За можливості встановити генератор якнайдалі від будівель. Також встановлювати генератор треба на рівну поверхню, бажано на міцний і стійкий підготовлений фундамент. Під генератор можна підкласти грубий гумовий килимок, а також використовувати спеціальні амортизатори або ізоляційні матеріали для поглинання вібрацій.

Як убезпечити себе від негативного впливу викидів:

Робота генераторів погіршує якість повітря внаслідок викидів речовин, як-от: чадний газ, оксиди вуглецю, оксиди азоту, ангідрид сульфатний, акролеїн, бензопірен тощо. Серед симптомів отруєння – головний біль, нудота, прискорене дихання, слабкість, відчуття втоми, запаморочення і сплутаність свідомості. Для того, щоб убезпечитися від негативного впливу викидів, потрібно встановлювати генератор на відкритому повітрі.

 

Узимку електроенергію побутовим споживачам можуть давати по шість-сім годин на тиждень. Дефіцит в енергосистемі взимку може сягнути 35% унаслідок значного споживання електрики.

Раніше ми зібрали в одному тексті головні запитання про часи відключень електроенергії й блекауту: від підготовки Києва до холодної зими до експлейнера про українську енергетичну систему й лайфхаків із використання електроприладів.