Для набуття українського громадянства необхідно складати іспити з основ Конституції України й історії України, повідомляє Міністерство освіти та науки.

Іспити складатимуться з 20 завдань з основ Конституції України та 25 завдань з історії України. Раніше для отримання громадянства України потрібно було скласти іспит лише на рівень володіння українською мовою.

Іспити фіксуватимуть на відео, а після їх успішного складання учасники отримають сертифікати. Відповідне рішення стосується іноземців, осіб без громадянства, а також тих, хто набув громадянство, проте має право впродовж двох років скласти іспит (з огляду на проходження військової служби за контрактом, визначні заслуги перед Україною тощо).

Для реєстрації на іспити планують створити електронний кабінет. Проте проведення іспитів потребує подальшого ухвалення й упровадження низки наказів, положень й організаційних заходів. Наразі ухвалили лише принципове рішення, кажуть у МОН.

 

Україна піднялася в рейтингу «найсильніших» паспортів від Henley & Partners. Станом на січень 2024 року вона посідала 32 місце зі 104 місць. Український паспорт дозволяє відвідати 148 країн світу без попередніх віз або інших дозвільних документів. У 2023 році український паспорт був на 36 місці, а у 2022 році – на 35 місці. До повномасштабної війни, у 2021 році, Україна була на 38 місці.