У реєстрі «Оберіг» 710 000 громадян безпідставно мали статус «в розшуку», повідомляє заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко.

Українці отримували відповідний статус, якщо порушували правила військового обліку, зокрема, ігнорували повістки. Після набуття чинності закону про мобілізацію термін розшуку становить три місяці з дня виявлення порушення, проте не пізніше одного року з дня вчинення.

Водночас статус «в розшуку» отримали й військовослужбовці. Це сталося внаслідок того, що їхні дані своєчасно не оцифрували. «На жаль, у державних реєстрах дійсно багато помилок унаслідок людського фактора. А без «Резерв+» виправити їх було б майже неможливо», – каже Черногоренко.

У Міноборони виправили помилку. Щоб побачити свій оновлений статус, потрібно повторно авторизуватись у застосунку «Резерв+». Якщо статус «у розшуку» зник, то до ТЦК звертатися не потрібно.

   

Міноборони запустило мобільний застосунок «Резерв+» для військовозобовʼязаних, призовників і резервістів 17 травня. У застосунку, зокрема, можна оновити дані й мати доступ до інформації в реєстрі «Оберіг».

Оновлений закон про мобілізацію набув чинності 18 травня 2024 року. До 16 липня включно всі чоловіки віком 18–60 років повинні оновити свої облікові дані. Крім того, під час мобілізації чоловіки зобовʼязані мати при собі військово-обліковий документ і показувати його за вимогою уповноважених осіб.