Кабінет міністрів виключив канабіс з переліку важких наркотиків, повідомляє представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук. Зміни наберуть чинності з 16 серпня 2024 року.

Канабіс, смолу канабісу, екстракти й настоянки канабісу виключили зі списку «Особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено», а ТГК (тетрагідроканабінол – психоактивний компонент канабісу) прибрали зі списку «Особливо небезпечних психотропних речовин, обіг яких заборонено».

Натомість канабіс влючили до списку рослин, що містять наркотичні засоби та психотропні речовини, обіг яких дозволений в навчальних цілях, освітній, науковій і науково-технічній діяльності, а також у виробництві наркотичних засобів, психотропних речовин і лікарських засобів для подальшого застосування в медичній практиці.

Відповідна постанова також дозволяє культивувати рослини коноплі для промислових цілей, якщо концентрація ТГК не перевищує 0,2% у висушеному стані. Гранично допустимий вміст ТГК підвищать до 0,3% з 16 лютого 2027 року, кажуть у МОЗ.

 

Володимир Зеленський підписав законопроєкт про легалізацію медичного канабісу у лютому. Закон набуде чинності у липні 2024 року. Законопроєкт регулює обіг канабісу лише в медичній, промисловій та науковій діяльності. Злочином вважатимуть самовільне розповсюдження марихуани для споживання.

Редакція The Village Україна запитала в координаторки клінічних досліджень в американському університеті Nova Southeastern Олександри Щебет, як канабідіол і ТГК у складі медичного канабісу впливають на організм людини, чому насправді дуже важко зробити ізолят лише із CBD і чи справді желейні ведмедики або лимонад із канабідіолом можуть поліпшити якість сну чи зменшити тривожність.