Верховна Рада в другому читанні ухвалила законопроєкт про єдину роумінгову зону з ЄС, повідомляє народний депутат Олексій Гончаренко.

Згідно із законопроєктом українці, які подорожують країнами ЄС, зможуть користуватися національними тарифами мобільного звʼязку впродовж чотирьох місяців без додаткової сплати за послуги. Такі ж права матимуть громадяни ЄС під час перебування в Україні.

Наразі для українців за кордоном діє тимчасовий безкоштовний роумінг, який мобільні оператори запровадили у 2022 році. Законопроєкт передбачає перехід України до норм європейського законодавства з питань роумінгу.

Крім того, затвердження європейських правил є необхідною умовою для створення єдиної роумінгової зони України і ЄС. Законопроєкт також має підписати спікер парламенту та Президент України.

 

Верховна Рада в першому читанні схвалила законопроєкт про єдину роумінгову зону з Європейським Союзом у лютому 2024 року. Про ймовірність приєднання України до зони роумінгу Європейського Союзу заявляла президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Спільна зона роумінгу діє в усіх 27-х країнах ЄС.