В Україні створили анімований комікс для підлітків «Ден і Рора проти корпорації С», який розповідає про важливість піклування про ментальне здоров’я.

Комікс створили в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», він також є частиною заходів «Місяця обізнаності про ментальне здоров’я», який відзначають упродовж травня 2024 року.

Сюжет коміксу розгортається в метрополісі Честнат-сіті, де двоє підлітків і колишній учений проводять розслідування щодо подій у місті, які влаштовує «злий геній-науковець». Науковець прагне, щоб жителі Честнат-сіті дізналися про те, що таке стрес, тривожність, панічні атаки, депресія.

 

 

Вигаданий світ коміксу поєднує фентезі й наукову фантастику з візуальними частинами аніме та стім-панку. У ньому існують люди, ельфи, гобліни, орки й інші. «Це відносно недалеке майбутнє часу технологій, де живі істоти переважають над штучним інтелектом і залишаються тими, хто мають почуття, емоції, фізичне й ментальне здоров’я», – зазначають автори.

Комікс складається із семи серій, які можна знайти за посиланням, він також доступний на платформі «Дія.Освіта». Його розробив Координаційний центр з психічного здоров’я КМУ за підтримки агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у межах проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який втілює організація «Пакт».

 

У березні ЮНІСЕФ створив серію відеороликів «Гратися і не боятися» для подолання стресу в дітей 2–6 років під час повітряних тривог. У межах проєкту створили десять коротких епізодів для вихователів і батьків про те, як відволікти дитину від переживань, допомогти їй заспокоїтись і навчити випускати негативні емоції.

Редакція The Village Україна поговорила з Оксаною Збітнєвою про роботу Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», її проміжні результати й зміни, яких нам варто очікувати.