Що приготувати з інжиром: печена фіга з топінамбуром і сиром від шефа Юри Кошика
Юра Кошик – шеф-кухар львівської «Дуже високої кухні» та простору «Дах». Крім того, він відомий за проєктами «Гомін», «Велика Трійка» й такерією «Пані Фріда» (Львів). Ресторан «Дуже висока кухня» – це заклад, у якому немає меню, натомість кожен гість може замовити будь-яку страву на свій розсуд.
Юра керує одним із найбільш експериментальних ресторанів країни, тож ми звернулися до шефа з проханням приготувати рецепт в один із найяскравіших гастрономічних сезонів – коли кухарям усе ще доступні літні продукти, але також з’являються осінні спеціалітети.
«Чому вийшла саме ця страва? Це продуктове «міжсезоння» – коли й літо ще є, і осінь уже вечорами, коли хочеться легкості й тепла одночасно! Інжир плюс смажений виноград – це все ще про літо, а от топінамбур і горіхи додають страві насиченої осені. Разом це гарно смакує», – ділиться Кошик.

Що готуємо?
Печену фігу з топінамбуром і сиром
Склад:
(продукти на 1 порцію)
Інжир – 1 шт. (не занадто стиглий)
Виноград кишмиш і рожевий – по 50 г
Топінамбур – 3 шт.
Масло вершкове – 25 г
Каперси – 1 ст. л
Вино біле сухе – 125 г для настрою і 25 г – у сковорідку
Олія оливкова чи яка смакує – 15 г
Горіхи (мигдаль, фундук, чи кеш’ю) – маленька жменька
Сіль дрогобицька, пластівцями – декілька дрібок
Сир горгонзола (чи подібний) – 30–50 г (також можна замінити на менш різкий – пармезан, чи більш різкий – бринзу)
Лимон – 3 слайси
Кінза (якщо любите) – жменька листочків



Рецепт

Топінамбур потрібно добре вимити губкою чи дротиком, але не чистити від шкірки. Після ставимо його запікатися насухо в духовці за 180 градусах на 30 хвилин.
Тепер займемось інжиром – його потрібно надрізати згори часточками, але не відрізати повністю, щоб він тримався купи. Посолити й полити олією. Коли топінамбур запікається вже 20 хвилин, ставимо до нього ж інжир і печемо все разом ще 10 хвилин.

Тим часом помити й висушити виноград.


Правильно нагріваємо сковорідку для наших цілей – тобто до моменту, коли якщо налити на поверхню трохи води, вона ще не випаровується, а розтікається, «ковзає». Саме тоді кидаємо сухий виноград і смажимо хвилину, не перемішуючи. Туди ж додаємо каперси, горіхи та смажимо ще до легкої пригорілості винограду.
Усе разом солимо до свого смаку, додаємо вершкове масло, за хвилину – вино, перемішуємо й перекидаємо в глибоку тарілку.

Зверху викладаємо порізаний на великі шматки печений топінамбур і запечений інжир, солені чи свіжі лимони, ще трохи досолюємо сам інжир, поливаємо олією та кришимо обраний сир великими шматками. До свого смаку додаємо кінзу.

А тепер насолоджуємося теплою осінньою закускою – і солодкою, і солоною, і яскравою на смак.
Смачного!
Мийте руки з милом!