Юра Кошик – шеф-кухар львівської «Дуже високої кухні» та простору «Дах». Крім того, він відомий за проєктами «Гомін», «Велика Трійка» й такерією «Пані Фріда» (Львів). Ресторан «Дуже висока кухня» – це заклад, у якому немає меню, натомість кожен гість може замовити будь-яку страву на свій розсуд. 

Юра керує одним із найбільш експериментальних ресторанів країни, тож ми звернулися до шефа з проханням приготувати рецепт в один із найяскравіших гастрономічних сезонів – коли кухарям усе ще доступні літні продукти, але також з’являються осінні спеціалітети. 

«Чому вийшла саме ця страва? Це продуктове «міжсезоння» – коли й літо ще є, і осінь уже вечорами, коли хочеться легкості й тепла одночасно! Інжир плюс смажений виноград – це все ще про літо, а от топінамбур і горіхи додають страві насиченої осені. Разом це гарно смакує», – ділиться Кошик.

Що готуємо?

Печену фігу з топінамбуром і сиром

 

Склад:

(продукти на 1 порцію)

Інжир – 1 шт. (не занадто стиглий)

Виноград кишмиш і рожевий – по 50 г

Топінамбур – 3 шт. 

Масло вершкове – 25 г

Каперси – 1 ст. л 

Вино біле сухе – 125 г для настрою і 25 г – у сковорідку 

Олія оливкова чи яка смакує – 15 г

Горіхи (мигдаль, фундук, чи кеш’ю) – маленька жменька 

Сіль дрогобицька, пластівцями – декілька дрібок

Сир горгонзола (чи подібний) – 30–50 г (також можна замінити на менш різкий – пармезан, чи більш різкий – бринзу)

Лимон – 3 слайси

Кінза (якщо любите) – жменька листочків

 

Рецепт

Топінамбур потрібно добре вимити губкою чи дротиком, але не чистити від шкірки. Після ставимо його запікатися насухо в духовці за 180 градусах на 30 хвилин.

   

Тепер займемось інжиром – його потрібно надрізати згори часточками, але не відрізати повністю, щоб він тримався купи. Посолити й полити олією. Коли топінамбур запікається вже 20 хвилин, ставимо до нього ж інжир і печемо все разом ще 10 хвилин.

   

Тим часом помити й висушити виноград.

   

Правильно нагріваємо сковорідку для наших цілей – тобто до моменту, коли якщо налити на поверхню трохи води, вона ще не випаровується, а розтікається, «ковзає». Саме тоді кидаємо сухий виноград і смажимо хвилину, не перемішуючи. Туди ж додаємо каперси, горіхи та смажимо ще до легкої пригорілості винограду.

   

Усе разом солимо до свого смаку, додаємо вершкове масло, за хвилину – вино, перемішуємо й перекидаємо в глибоку тарілку.

   

Зверху викладаємо порізаний на великі шматки печений топінамбур і запечений інжир, солені чи свіжі лимони, ще трохи досолюємо сам інжир, поливаємо олією та кришимо обраний сир великими шматками. До свого смаку додаємо кінзу.

А тепер насолоджуємося теплою осінньою закускою – і солодкою, і солоною, і яскравою на смак. 

Смачного! 

Мийте руки з милом!