РецептиЩо приготувати з баклажаном: сезонний сендвіч-субмарина від шефа Юри Мельника
Як зробити шніцель з баклажана
Юра Мельник – шеф-кухар і співзасновник бару «Київгаз», співавтор медіапроєкту про їжу Kitchen Club.
Для редакції The Village Україна Юра готує ситний серпневий сендвіч – субмарину зі шніцелем з баклажана, жовтими томатами, халумі й соусом сальса верде. Головний інгредієнт – сезонний баклажан.
«Я обрав його, бо думаю, що це мʼясо серед овочів. Мʼясистий, волокнистий, великий – і з ним можна багато чого зробити. Зазвичай люблю баклажан кисло-солодким (як подають у китайках), але зараз хотілося показати продукт по-іншому. Класично субмарини готують у довгому хлібі, можна взяти багет на заквасці. А от зі шніцелем не будемо експериментувати, зробимо класичне панірування».
За словами Юри, цей сендвіч – найкраще рішення для пікніків.
ЩО ГОТУЄМО?
Субмарину зі шніцелем з баклажана, жовтими томатами, халумі й соусом сальса верде.
ЩО НАВЧИМОСЯ РОБИТИ?
- шніцель з баклажана
- соус сальса верде
СКЛАД:
• Багет або мʼяка булочка на ваш смак – 1 шт.
• Баклажан (бажано вибрати великий, щоб було зручно нарізати) – 1 шт.
• Шпинат, салат ромен або інша зелень – 50 г
• Жовтий томат – 1 шт.
• Моцарела – 1 шт. (100–150 г)
Для панірування:
• Сухарі панірувальні – 200 г
• Борошно пшеничне – 200 г
• Яйця курячі – 3 шт.
Для соусу:
• Болгарський перець зелений – 200 г
• Зелений перець чилі – 1 шт.
• Кінза – 30 г
• Лайм – 1 шт.
• Оливкова олія – 100 г
• Часник – 5 зубчиків
• Чорний перець
• Сіль
Рецепт
Передусім зробимо сальса верде. Це гостро-кислий мексиканський соус. Замінили кілька автентичних мексиканських продуктів українськими, щоб рецепт був доступний для приготування. Потрібно підсмажити на олії чищений часник, далі – додати болгарський перець без зерен, цілі чилі перці. Просмажити до легкої пригорілості, щоб зʼявилася копченість у смаку.
Тепер додамо сік лайма, чорний перець, сіль і переб’ємо блендером.
Наступний крок – запанірувати й посмажити баклажан. Для цього наріжемо баклажан товстими слайсами, після замочуємо в солоній воді на 15–20 хвилин. Розкладаємо інгредієнти для панірування в три плоскі ємності.
Далі паніруємо в такому порядку: борошно – яйце – панірувальні сухарі. Якщо панірування має не ідеальний вигляд, можна повторити. Одночасно розігріваємо олію (у сотейнику, пательні чи фритюрі) й обсмажуємо баклажан. Опускаємо в гарячу олію на кілька хвилин.
Водночас готуємо овочі й сир. Миємо зелень, нарізаємо товстими слайсами томат, моцарелу. Хліб розрізаємо вздовж і виймаємо середину. На бажання можна підсмажити половинки хліба.
Останній етап — збираємо сендвіч: на нижній поверх викладаємо сальса верде, далі – шпинат або іншу зелень, томати, шніцель з баклажана, моцарелу, знову сальса верде й закриваємо верхньою булочкою.
Для зручності закручуємо в папір і розрізаємо.
Тепер можна поласувати літнім сендвічем і навіть залишитися чистими.
Поради від Юри:
* Пекарні, у яких можна знайти смачний багет: Mimosa Bakery, Leilia Bakery, Bakehouse.
* Баклажан – з ринку, локальний, величезний.
* Моцарелу, халумі чи інший сир для начинки теж рекомендую брати український, їх уже досить багато, і легко знайти в магазинах.