РецептиЩо приготувати із сезонних овочів: 5 рецептів від київських шефів
Деруни з грибами, суп із креветками, сатай з ягняти та салатом зі спаржі, паста з морепродуктами та десерт «Павлова»
The Village Україна розповідає, що готувати вдома із сезонних продуктів. Цього разу ділимося разом із шеф-кухарями небанальними рецептами з додаванням гарбуза, грибів та інших сезонних овочів
Микола Герасименко
шеф-кухар ресторану «Барсук» («Сім’я ресторанів Дмитра Борисова»)
Звісно, осінь – це ідеальний сезон, аби готувати теплі страви з гарбуза, грибів та інших сезонних продуктів. Мені подобається ідея «делікатесного комфорт-фуду», тобто коли звичайні страви з дитинства набувають нових відтінків, якщо додати до них несподіваних інгредієнтів. Наприклад, приготувати гарбузовий суп із тигровими креветками та кокосовим молоком, додати до дерунів лосось або гриби.
Гарбузовий крем-суп із тигровими креветками
Інгредієнти на 3–4 порції:
• Гарбуз – 500–600 г
• Картопля – 200 г
• Цибуля – 100 г
• Морква – 150 г
• Бульйон – 300 г
• Мускатний горіх – ½ чайної ложки
• Молоко кокосове – 100 г
• Олія рослинна – 30 г
• Часник – 2–3 зубці
• Сіль, перець за смаком
• Тигрові креветки – що більше, то краще
Готуємо:
Спочатку потрібно підготувати всі овочі. Очистити гарбуз, цибулю, картоплю й моркву.У розігрітий сотейник додайте рослинну олію й обсмажте в ньому цибулю з морквою протягом 5 хвилин, потім додати нарізаний гарбуз, картоплю й кілька зубчиків часнику. Обсмажувати ще 5 хвилин. Зменшити вогонь і тушкувати овочі до готовності. Потім додати бульйон, довести до кипіння.
Обережно перетворіть суп на пюре за допомогою блендера. Після цього додайте кокосове молоко й дайте супу трохи покипіти.
Далі посоліть, поперчіть, натріть мускатний горіх. Поверніть сотейник на вогонь і погрійте суп ще протягом 2–3 хвилин.
Суп готовий. Тепер у нього можна додати улюблені делікатеси. Виходить смачно з м’яким козячим сиром. Зараз у закладі ми подаємо його з креветками. Їх треба очистити від панцира, трохи обсмажити на оливковій олії, перед завершенням смаження додати вершкове масло, сіль і перець. Готові креветки викласти в тарілку до супу й додати кілька крапель оливкової олії.
Деруни з грибами
Інгредієнти на 3–4 порції:
• Картопля – 1 кг
• Цибуля – 200 г
• Яйце куряче – 2 шт.
• Борошно – 60 г
• Сіль і перець за смаком
Для соусу:
• Улюблені гриби – 200 г
• Цибуля – 50 г
• Сметана – 250 г
Готуємо:
Картоплю й цибулю необхідно почистити й натерти на терці. Аби деруни не темніли, спочатку треба натерти цибулину, а потім картоплю.
Далі додайте просіяне борошно, яйце, сіль і перець. Добре перемішайте. Розігрійте сковороду, налийте олії. Обсмажте деруни з обох боків до готовності. Вони повинні бути рум’яного кольору.
Цибулю та гриби тонко нарізати й обсмажити на окремій сковороді до золотавого кольору, додати сметану, сіль і перець. Потім на дно форми для запікання викладіть деруни, залийте їх грибами в сметанному соусі. Розігрійте духовку до 180–200 градусів і поставте на 7–10 хвилин.
Валерій Созановський
співзасновник закладів The Burger, The Cake і Sho
Паста з морепродуктами
Інгредієнти:
• Морепродукти – 200–250 г
• Кокосове молоко – 300 г
• Томати пелаті – 100 г
• Соєвий соус – 2 столові ложки
• Часник – 2 зубчики
• Цедра половини лимона
• Куркума – ½ чайної ложки
• Пармезан – 3 столові ложки
• Сіль і цукор за смаком
Готуємо:
На розігріту сковорідку викладаємо часник і соєвий соус, щоб він тушкувався й випарився. Далі збовтуємо кокосове молоко. Виливайте не всю банку; якщо ж буде густа маса, додасте.
Тепер додайте сіль, цукор, куркуму, цедру лимона. Змішайте все та спробуйте на сіль.
Тепер додайте креветки й томати. Це робиться в один момент, коли вам уже підходить густота соусу (якщо соус занадто густий, не хвилюйтесь і додайте ще пелаті).
Тепер змішайте, поки все не стане емульсією, і додайте трохи натертого пармезану. За бажанням можна додати свіжий чебрець.
Десерт «Павлова»
Інгредієнти:
• Білки – 5 шт
• Цукор – 300 г
• Крохмаль – 2 столові ложки
• Фреш лимона – 20 г
Для соусу з інжира:
• Інжир – 12–14 шт.
Готуємо:
Збиваємо на середній швидкості білки з цукром до «середніх піків». Додаємо крохмаль, акуратно розмішуємо силіконовою лопаткою й додаємо фреш лимона.
Кондитерським мішком робимо на силіконовому килимку кульки або спіралі діаметром 8 сантиметрів.
Випікаємо в духовці за 120 градусів 30–35 хвилин.
Інжир почистити від дольок
Складіть у кастрюлю, додайте 100 мл води та столову ложку кленового сиропу. На середньому вогні варити 10–15 хвилин.
Далі візьміть картоплетовкач і добре розтисніть до пюреподібної маси.
Збийте 300 гр 30% вершків з 50 гр цукру.
На тарілку викладіть «Павлову», додайте соус і збиті вершки. Усе готово, не забудьте прикрасити свіжим інжиром.
Антон Васильєв
шеф-кухар «Тайский Привет», «Китайский Привет», «Вьетнамский Привет»
Сатай з ягняти з осіннім салатом зі спаржі
Інгредієнти на 3 порції:
• Філейна задня частина ягня – 500 г
• Спаржа – 500 г
• Олія чилі – 20 г
• Сік лайма – 30 г
• Сіль мальдон – 2 г
Маринад:
• Кінза – 15 г
• Часник – 10 г
• Насіння коріандру – 2 г
• Зіра – 2 г
• Соус устричний – 50 г
• Молоко кокосовое – 40 г
• Соєвий соус – 10 г
Готуємо:
У ступці розтовкти часник і кінзу до пюреподібної маси. Додати решту інгредієнтів. Ягня нарізати на слайси й додати готовий маринад, залишити на 2–3 години мінімум.
Спаржу почистити та проварити в підсоленій воді протягом однієї хвилини, потім відразу помістити в холодну воду з льодом.
М’ясо ягняти нанизати на шпажки. Обсмажити на грилі, майже до бажаного ступеня готовності. Так само й спаржу. Після посипати сіллю мальдон, побризкати олією чилі й соком лайма.