РецептиНе тільки для десертів: 4 салати з полуницею
Небанальні рецепти від українських шеф-кухарів
The Village Україна розповідає, що готувати вдома із сезонних продуктів. Цього разу ділимося разом із шеф-кухарями небанальними рецептами салатів із полуницею.
Ілля Сьомін
Шеф-кухар ресторану в’єтнамської кухні TinTin і бару
Loggerhead, ведучий програми «Хлебное зрелище»
Інгредієнти:
• Бейбі-шпинат – 100 г
• Полуниця (чищена) – 400 г
• Авокадо – 1 шт
• Сир (козячий, фета або блакитний) – 100 г
• Підсмажений мигдаль – 70 г
• Червона цибуля – ½
Заправка для салату:
• Оливкова олія – 45 г
• Яблучний оцет – 3 ст. л.
• Мед – 2 ст. л.
• Макові зерна – 1 ст. л.
• Мелена гірчиця – за смаком
• Дрібна морська сіль і мелений
перець – за смаком
Готуємо:
Зробіть заправку, для цього змішайте всі інгредієнти, крім макових зернят і оливкової олії. Поступово почніть вливати оливкову олію, постійно збиваючи. Коли вийде емульсія – додайте макові зерна й перемішайте.
Почистіть авокадо та наріжте кубиками, розкришіть сир і дрібно наріжте цибулю. Усі інгредієнти салату перемішайте, додайте заправку та перемішайте ще раз.
Порада: подавати відразу ж після приготування.
Євген Клопотенко
бренд-шеф ресторану «Сто років тому вперед», телеведучий
Салат із полуницею, томатами та базиліком
Початок літа – час для кулінарних експериментів з овочами та ягодами. На цей раз я вирішив додати до традиційного поєднання томатів і базиліку трохи полуниці – ну, чому б не скористатися ароматними сезонними ягодами? Мушу вам сказати, що експеримент вийшов дуже вдалим, а щоб підсилити ефект – я додав бальзамічний оцет, ароматне оливкове масло й насіння соняшнику. Можете мені повірити, салат із полуницею, томатами й базиліком – ідеальний сезонний рецепт.
Інгредієнти:
• Полуниця – 300 г
• Томати чері – 300 г
• Базилік – 30 г
• Насіння соняшника – 1 ст. л.
• Бальзамічний оцет – 1 ч. л.
• Лимонний сік – 1 ч. л.
• Оливкова олія – 1 ст. л.
• Сіль – за смаком
Готуємо:
Полуницю добре промийте, очистіть від хвостиків і поріжте на дві частини. Помідори черрі також поріжте навпіл. Листя базиліку обірвіть від гілок. Змішайте в невеликій посудині бальзамічний оцет, лимонний сік й оливкову олію. Далі – викладіть полуницю, томати й листя базиліку в салатник, злегка перемішайте, додайте насіння соняшника й соус.
Порада: якщо хочете зробити салат більш поживним, додайте в кожну порцію кілька шматочків свіжої моцарели. Якщо вам не подобається смак бальзамічного оцту, можете використовувати червоний винний оцет.
Антон Васильєв
шеф-кухар «Тайский Привет», «Китайский Привет»,
«Вьетнамский Привет» і ведучий програми «Хлебное зрелище»
Інгредієнти:
• Полуниця – 150 г
• Листя м’яти – 5 г
• Листя кінзи – 5 г
• Червона цибуля – 20 г
• Зелена цибуля – 5 г
• Чилі гострий – 2 г
• Смажений арахіс – 15 г
Заправка для салату:
• Рибний соус – 20 г
• Цукор пальмовий – 35 г
• Сік лайму – 60 г
Готуємо:
Помийте полуницю та приберіть хвостики, далі розріжте на чотири частини. Підготуйте листя м’яти та кінзи. Зелену цибулю наріжте на шматки розміром 2–3 см. Червону цибулю – тонкими півкільцями. Наріжте перець чилі.
Для соуса нагрійте всі інгредієнти, щоб розтопити цукор. Залиште, щоб охолов, а після цього поставте в холодильник. У мисці змішати всі інгредієнти, заправити підготовленим соусом.
Володимир Чечко
шеф-кухар Under Wonder
Інгредієнти:
• Спаржа свіжа – 2 шт
• Мікс салатів
(на ваш розсуд) – 125 г
• Полуниці – 5 шт
• Свіжий тунець (філе) – 50 г
• Сіль 5 – г
Заправка для салату:
• Грецький йогурт
(без домішок чи смаків) – 100 г
• Ванільний цукор – 3 г
• Сік з одного лимона
• Сіль – 1 г
• Олії для смаження – 20 г
Готуємо:
Усі інгредієнти помити, спаржу почистити, відрізати знизу приблизно 1,5–2 см.
У полуниць відірвати хвостики. Філе тунця посолити й дати полежати 10 хвилин. Спаржу нарізати слайсами по всій довжині. Полуниці порізати на чотири частини. Листя салатів, якщо воно велике, порвати руками.
На розігріту сковорідку налити олію й обсмажувати філе тунця з усіх боків протягом 30 сек до золотистого кольору. Щоб тунець не прилип до сковорідки, можна підсмажити його на пергаменті. Після обсмажування тунець розрізаємо на великі шматки.
Для заправки видавлюємо сік з одного лимона, додаємо до нього ванільний цукор і сіль, усі інгредієнти ретельно перемішуємо до однорідної консистенції.
Спаржу, полуниці, мікс салатів, йогуртово-ванільну заправку перемішуємо у глибокій ємності. Викладаємо все на тарілку, в якій будемо подавати страву. Зверху додаємо шматочки теплого тунця.