РецептиЯ скупив всю гречку в магазині. Що з неї готувати?
Небанальні рецепти від українських шеф-кухарів
Українські шеф-кухарі діляться небанальними способами приготування гречки. На випадок, якщо перед карантином ви закупили її занадто багато або просто хочете спробувати щось нове.
Ілля Сьомін, шеф-кухар ресторану в'єтнамської
кухні TinTin і бару Loggerhead
Стір-фрай із гречки
Що потрібно:
• гречка – 300 г
• вода – 600 г
• капуста кейл – 1 качан
• часник – 4 зубчики
• перець болгарський – 4 шт.
• маринований артишок (серцевина) – 4 шт.
• кокосова олія – 4 ст. л.
• сіль
• петрушка та базилік
Як правильно зварити гречку?
- Промити гречку холодною водою кілька разів.
- Залити крупу водою (у пропорції 1:2) і додати дрібку солі. Накрити й довести до кипіння.
- Зменшити вогонь до мінімуму і варити 15 хвилин, не відкриваючи кришку.
- Зняти з вогню, дати постояти 3 хвилини й перемішати виделкою.
Як готувати?
Розігріти вок і влити кокосову олію. Додати нарізаний часник і смажити 10 секунд. Додати капусту і трохи солі, обсмажувати доти, поки капуста не зменшиться за розміром у 2 рази, час від часу помішуючи. Перекласти в миску.
Поставити вок назад на плиту, розігріти та влити кокосову олію. Додати нарізаний перець і сіль, тушкувати до золотистого кольору, періодично помішуючи. Перекласти в миску.
Вок повернути на плиту, розігріти й додати олію. Всипати гречку, попередньо приготовану капусту і перець, серцевини артишоку, петрушку, базилік і решту дрібку солі.Перемішати й подавати на стіл.
Євген Клопотенко, бренд-шеф ресторану
«Сто років тому вперед», телеведучий
Гречка у зеленому чаї з томатами та ковбасками
Гречана каша – чудовий варіант для легкого сніданку, але просто гречка, погодьтесь, нудно. Тому я вирішив доповнити її копченими ковбасками, а саму крупу зварити у зеленому чаї.
Що потрібно (на 1 порцію):
• гречана крупа – 100 г
• заварений зелений чай – 200 мл
• копчені ковбаски – 50 г
• томати чері – 2 шт.
• тертий пармезан – 10 г
• соняшникова олія для смаження
Як готувати?
Заварити зелений чай. Беріть нейтральні сорти чаю, які не дають сильної гіркоти.
У невелику каструлю засипати крупу, залити зеленим чаєм та поставити варитися на середній вогонь.
Коли гречка у зеленому чаї закипить, додати ковбаску, порізану невеличкими шматочками, та варити до готовності.
На невеличкій сковороді з рослинною олією обсмажити томати, нарізані крупними кубиками.
Готову кашу викласти на тарілку, додати томати та посипати пармезаном.
Дмитро Борисов, засновник і бренд-шеф
«Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова»
Гречото з білими грибами
Гречото готується так, як і різото, але з гречкою. Для цього рецепту використовую зелену гречку. Готувати найкраще у чавунній сковорідці з товстим дном: інгредієнти важливо спершу обсмажити, а не просто варити.
Що потрібно:
• зелена гречка – 300 г
• грибний бульйон – 500 г
• відварені білі гриби – 200 г
• цибуля шалот – 3 шт.
• часник – 3 зубчики
• біле вино – 1 склянка
• селера – 2 стебла
• вершкове масло – 3 ст. л.
• топлене масло гхі – 1 ст. л.
• оливкова олія – 1 ст. л.
• петрушка
• тертий пармезан
• сіль, перець
Як готувати:
У розігріту пательню додати дві столові ложки вершкового масла, олію гхі та оливкову олію. Дрібно нарізати цибулю, часник та селеру і смажити на помірному вогні до золотистого кольору.
Додати гречку та обсмажувати кілька хвилин. Влити до крупи вино та випарити його, помішуючи.
Додати бульйон. Робити це слід поступово по склянці: наступну порцію рідини додавати тоді, коли випарувалася попередня. Гречото, на відміну від різото, не потрібно постійно помішувати. Додавати бульйон слід до готовності гречки: вона повинна бути альденте.
Нарізати гриби та додати у гречото. Посолити, поперчити за смаком та перемішати.
Нарізати зелень петрушки, додати столову ложку вершкового масла і посипати тертим пармезаном. Перемішати й подавати на стіл.