Українські шеф-кухарі діляться небанальними способами приготування гречки. На випадок, якщо перед карантином ви закупили її занадто багато або просто хочете спробувати щось нове.

Ілля Сьомін, шеф-кухар ресторану в'єтнамської

кухні TinTin і бару Loggerhead


Стір-фрай із гречки


Що потрібно:

• гречка – 300 г

• вода – 600 г

• капуста кейл – 1 качан

• часник – 4 зубчики

• перець болгарський – 4 шт.

• маринований артишок (серцевина) – 4 шт.

• кокосова олія – 4 ст. л.

• сіль

• петрушка та базилік

Як правильно зварити гречку?

  • Промити гречку холодною водою кілька разів.
  • Залити крупу водою (у пропорції 1:2) і додати дрібку солі. Накрити й довести до кипіння.
  • Зменшити вогонь до мінімуму і варити 15 хвилин, не відкриваючи кришку.
  • Зняти з вогню, дати постояти 3 хвилини й перемішати виделкою.

Як готувати?

Розігріти вок і влити кокосову олію. Додати нарізаний часник і смажити 10 секунд. Додати капусту і трохи солі, обсмажувати доти, поки капуста не зменшиться за розміром у 2 рази, час від часу помішуючи. Перекласти в миску.

Поставити вок назад на плиту, розігріти та влити кокосову олію. Додати нарізаний перець і сіль, тушкувати до золотистого кольору, періодично помішуючи. Перекласти в миску.

Вок повернути на плиту, розігріти й додати олію. Всипати гречку, попередньо приготовану капусту і перець, серцевини артишоку, петрушку, базилік і решту дрібку солі.Перемішати й подавати на стіл.

Євген Клопотенко, бренд-шеф ресторану

«Сто років тому вперед», телеведучий


Гречка у зеленому чаї з томатами та ковбасками

Гречана каша – чудовий варіант для легкого сніданку, але просто гречка, погодьтесь, нудно. Тому я вирішив доповнити її копченими ковбасками, а саму крупу зварити у зеленому чаї. 


Що потрібно (на 1 порцію):

• гречана крупа – 100 г

• заварений зелений чай – 200 мл

• копчені ковбаски – 50 г

• томати чері – 2 шт.

• тертий пармезан – 10 г

• соняшникова олія для смаження


Як готувати?

Заварити зелений чай. Беріть нейтральні сорти чаю, які не дають сильної гіркоти.

У невелику каструлю засипати крупу, залити зеленим чаєм та поставити варитися на середній вогонь.

Коли гречка у зеленому чаї закипить, додати ковбаску, порізану невеличкими шматочками, та варити до готовності.

На невеличкій сковороді з рослинною олією обсмажити томати, нарізані крупними кубиками.

Готову кашу викласти на тарілку, додати томати та посипати пармезаном.

Дмитро Борисов, засновник і бренд-шеф
«Сім’ї ресторанів Дмитра Борисова»


Гречото з білими грибами

Гречото готується так, як і різото, але з гречкою. Для цього рецепту використовую зелену гречку. Готувати найкраще у чавунній сковорідці з товстим дном: інгредієнти важливо спершу обсмажити, а не просто варити.


Що потрібно:

• зелена гречка – 300 г

• грибний бульйон – 500 г

• відварені білі гриби – 200 г

• цибуля шалот – 3 шт.

• часник – 3 зубчики

• біле вино – 1 склянка

• селера – 2 стебла

• вершкове масло – 3 ст. л.

• топлене масло гхі – 1 ст. л.

• оливкова олія – 1 ст. л.

• петрушка

• тертий пармезан

• сіль, перець


Як готувати:

У розігріту пательню додати дві столові ложки вершкового масла, олію гхі та оливкову олію. Дрібно нарізати цибулю, часник та селеру і смажити на помірному вогні до золотистого кольору.

Додати гречку та обсмажувати кілька хвилин. Влити до крупи вино та випарити його, помішуючи.

Додати бульйон. Робити це слід поступово по склянці: наступну порцію рідини додавати тоді, коли випарувалася попередня. Гречото, на відміну від різото, не потрібно постійно помішувати. Додавати бульйон слід до готовності гречки: вона повинна бути альденте.

Нарізати гриби та додати у гречото. Посолити, поперчити за смаком та перемішати.

Нарізати зелень петрушки, додати столову ложку вершкового масла і посипати тертим пармезаном. Перемішати й подавати на стіл.