РецептиНебанальні рецепти страв із виноградом
Що готувати із сезонних продуктів
The Village Україна запитує у провідних київських кухарів, що приготувати з виноградом.
Ілля Сьомін, шеф-кухар Tin Tin
Салат із солоним виноградом і фучжу
Інгредієнти:
• яйця перепелині (2 шт.)
• соєві паростки (30 г)
• мікс салату (30 г)
• шисо (2 г)
• тайський базилік (2 г)
• лайм (20 г)
Для солоного винограду:
• виноград (зелений, без кісточок, недоспілий) (40 г)
• сіль (0,8 г)
Для часнику фрі:
• часник
• сіль
• олія
Для глазурованого фучжу:
• фучжу
• перець цилі
• імбир
• лемонграс
• гречаний мед
• соєвий соус
Для заправки:
• соєвий соус
• мірін
• пюре каламондина
Для олії чилі:
• олія
• пластівці перцю чилі
Готуємо:
Виноград миємо, висушуємо. Перекладаємо його у вакуумний пакет, засипаємо сіллю і вакуумуємо. Залишаємо на 48 годин за кімнатної температури.
Замочуємо фуджу на ніч у холодній воді. Зранку нарізаємо продукт на бруски завдовжки 4 сантиметри. Бланшуємо протягом 30 секунд. В окремому сотейнику змішуємо дрібно нарізані чилі, імбир і лемонграс. Додаємо мед, соєвий соус і бланшований фучжу. На повільному вогні готуємо до повного випаровування вологи – щоб фучжу розм’як.
Доводимо олію у сотейнику до температури 130 градусів. Часник, нарізаний тонкими слайсами, засипаємо у сотейник і смажимо до світло-коричневого кольору. Перекладаємо його на серветку, щоб прибрати зайву олію.
Перепелині яйця ставимо в окріп на 2 хвилини 20 секунд. Перекладаємо у льодяну воду, даємо охолонути. Очищаємо яйця від шкаралупи.
У сотейник з олією всипаємо пластівці перцю чилі, доводимо до 100 градусів і знімаємо з вогню, щоб повністю охолонули. Проціджуємо.
У тарілці змішуємо всі інгредієнти для заправки. Туди ж кладемо соєві паростки, мікс салату, шисо і тайський базилік. Викладаємо на тарілку.
Зверху рівномірно викладаємо фучжу, виноград, розрізані на дві частини перепелині яйця. Усе присипаємо часником фрі, поливаємо чилі-олією. Збоку кладемо лайм.
«Мама Манана»
Салат із виноградом від «Манани»
Інгредієнти:
• куряча печінка
• листя салату
• свіжі томати
• огірок
• виноград
• цукор
• масло
Для соусу:
• сванська сіль
• гірчиця
• мед
• виноградний оцет
• оливкова олія
Готуємо:
Курячу печінку обсмажуємо та охолоджуємо.
Виноград карамелізуємо: обсмажуємо на маслі з цукром. Поки виноград охолоджується, готуємо соус. Змішуємо гірчицю, мед, виноградний оцет, сванську сіль та оливкову олію.
Нарізаємо томат і огірок та єднаємо з листям салату.
Поливаємо салат соусом.
Викладаємо смажену печінку на салат.
Прикрашаємо зверху карамелізованим виноградом – що більше, то краще.
Фото: обкладинка – Brooke Lark / Unsplash; 1 – Neven Krcmarek / Unsplash; 2 – «Мама Манана»