The Village Україна ділиться рецептами різдвяних солодощів, які можна легко приготувати вдома.

Імбирні пряники

Інгредієнти:

• 100 г цукру

• 500 г борошна

• 200 г меду

• 1 яйце

• 130 г вершкового масла

• 1 ст. л. какао-порошку

• 1 пакетик розпушувача тіста

• ½ ч. л. меленої кориці

• 1 ч. л. меленого сухого імбиру

• 1 пакетик ванільного цукру

• ½ ч. л. мускатного горіха

Для глазурі:

• 1 яєчний білок

• 250 г цукрової пудри

• 1 ч. л. соку лимона

Готуємо:

 У каструлю наливаємо мед, додаємо цукор та спеції, какао-порошок і розпушувач тіста. Варимо на повільному вогні, постійно помішуючи, доки маса не стане кремоподібною і не з’явиться пінка. Перекладаємо її в миску, додаємо вершкове масло та добре змішуємо.

 Збиваємо яйце вінчиком та додаємо до готової суміші.

 Поступово всипаємо борошно та замішуємо тісто. Воно має вийти не дуже пружним і не повинно липнути до рук. Загортаємо готове тісто у харчову плівку та ставимо у холодильник на дві години.

 Розкачуємо тісто у пласт завтовшки 4-5 міліметрів. Формуємо пряники та викладаємо їх у попередньо розігріту до 180 градусів духовку.

 Випікаємо 7-12 хвилин. Готовність визначаємо за зовнішнім виглядом:  пряники мають посвітлішати, а край – підрум’янитися. Виймаємо та охолоджуємо їх на решітці або пекарському папері.

 Глазур. Білок збиваємо вінчиком до появи бульбашок. Поступово просіюємо через дрібне сито цукрову пудру. Маса не повинна бути надто рідкою чи надто густою.

 Додаємо лимонний сік та змішуємо.

 Заливаємо глазур у кондитерський мішечок.

 Покриваємо готові пряники глазур’ю та залишаємо підсохнути на добу.


Порада: щоб зробити глазур різнокольоровою, можна додати до неї харчові барвники.

Вершкова помадка з матча

Інгредієнти:

на 30 порцій

•  1 банка згущеного молока (380 г)

• 225 г сухого молока

• 115 г вершкового масла

• 2 ст. л. чаю матча

• 1 ч. л. листового зеленого чаю

• кондитерські прикраси

Готуємо:

 Заварюємо зелений чай у 60 мл гарячої води і даємо настоятися.

 Змішуємо сухе молоко та згущене, додаємо чай матча і ретельно змішуємо лопаткою.

 Ставимо суміш на повільний вогонь. Додаємо вершкове масло (м’яке).

 Проціджуємо заварений чай та виливаємо у каструлю. Варимо, постійно помішуючи протягом 25 хвилин, доки маса не загусне і не почне відставати від стінок.

 Зварену помадку знімаємо з вогню та охолоджуємо, помішуючи протягом 5 хвилин. Викладаємо на дощечку або силіконовий килимок.

 Коли маса охолоне до комфортної температури, змащуємо руки олією (можна кокосовою) та вимішуємо кілька хвилин, як тісто.

 Розкачуємо у тонкий пласт і вирізаємо фігурки формочкою або  гострим ножем. Залишки збираємо докупи і знову розкачуємо.

 Доки фігурки ще теплі, їх можна оздобити кондитерськими прикрасами, подрібненими горіхами чи кокосовою стружкою.

 Ставимо готові вироби охолонути на кілька годин у холодильник.

Різдвяний апельсиновий кекс із прянощами

Інгредієнти:

• 310 г борошна

• 1/4 ч. л. розпушувача

• 1/2 ч. л. солі

• 4 яйця

• 250 г цукру

• 1 пакетик ванільного цукру або 1 ч. л. ванільної есенції

• 2 ст. л. апельсинової цедри

• 1 ч.л. меленої кориці

• 1/3 ч. л. мускатного горіха

• 135 мл апельсинового соку

• 135 мл молока

• 140 г вершкового масла

• 200 г сухофруктів за смаком

Для сиропу

• 100 мл апельсинового соку

• 100 г цукру

• 50 мл рому

Готуємо:

 Нарізаємо сухофрукти (якщо є потреба) та змішуємо з двома столовими ложками борошна, щоб вони не осіли в кексі.

 У мисці змішуємо борошно, розпушувач, спеції та сіль.

 Збиваємо яйця за допомогою міксера або вінчика до світло-жовтого кольору. Сильно збивати не потрібно.

 Не припиняючи повільно збивати, засипаємо цукор, ванілін, цедру апельсина та наливаємо сік. Обережно додаємо суміш із борошном.

 У невеликому сотейнику розігріваємо молоко з вершковим маслом, доки масло не розтане. Важливо не довести до кипіння.

 Додаємо молочну суміш до тіста і змішуємо.

 Висипаємо сухофрукти та знову перемішуємо. Тісто має бути доволі рідким.

 Попередньо розігріваємо духовку до 175 градусів.

 Форму для кекса змащуємо маслом та присипаємо борошном.

 Виливаємо тісто у форму та випікаємо протягом 30-35 хвилин.

 Варимо сироп. Змішуємо в каструлі сік, ром та цукор. Доводимо до кипіння і варимо близько 7-10 хвилин.

 Дістаємо кекс із духовки, даємо трохи охолонути і рівномірно поливаємо сиропом.

Кекс із фініками, вишнею та вершковим кремом

Інгредієнти:

• 205 г вершкового масла

• 200 г цукру

• 3 яйця

• 265 г борошна

• 10 г розпушувача

• 1 г ванільного цукру

• 10 г апельсинової цедри

• 150 г сушених вишень

• 150 г сушених фініків

Для сиропу:

• 400 мл води

• 200 мл апельсинового фрешу

• 200 г цукру

• мелена кориця за смаком

для крему:

• 300 г кремового сиру

• 50 г цукрової пудри

• 5 г апельсинової цедри

• 3 г ваніліну

Для прикраси:

• міні-безе

• сушені вишні

Готуємо:

 Збиваємо вершкове мало і цукор до однорідної маси.

 По одному додаємо яйця та добре змішуємо.

 Змішуємо борошно, розпушувач, ванільний цукор та апельсинову цедру.

 Додаємо фініки (без кісточок) та вишні.

 Форму для випікання змащуємо маслом та викладаємо тісто. Розрівнюємо.

 Випікаємо у попередньо розігрітій до 180 градусів духовці протягом 40-50 хвилин.

 Крем. Збиваємо міксером чи вінчиком усі інгредієнти до однорідності.

 Сироп. У сотейник наливаємо воду, фреш, насипаємо цукор та корицю. Варимо на повільному вогні протягом 10 хвилин. Даємо охолонути і проціджуємо.

 Готовий кекс охолоджуємо та рівномірно поливаємо сиропом. Залишаємо на 2 години.

 При подачі на кожен шматочок кекса викладаємо ложку крему, присипаємо сушеними вишнями та міні-безе.

Брауні з чилі

Інгредієнти:

• 375 г вершкового масла

• 375 г чорного шоколаду (75%)

• 6 яєць

• 1 ст. л. ванільного екстракту або 1 пакетик ваніліну

• 500 г цукру

• 225 г борошна

• 1 ст. л. солі

• 1 ч. л. розпушувача

• 150 г мелених горіхів

• 1 ч. л. мускатного горіха

• 1 ст. л. меленої кориці

• 5 ст. л. «Шрірача» або іншого гострого соусу чилі

• 200 мл коньяку

Для прикраси:

• 50-100 г цукрової пудри

Готуємо:

 Нарізаємо масло кубиками, шоколад розламуємо на шматочки та складаємо разом у глибоку миску. Розтоплюємо на водяній бані або у мікрохвильовці. Коли масло повністю розтане, ретельно перемішуємо.

 Коли шоколадна маса охолоне, додаємо яйця, ванілін та цукор. Ретельно змішуємо до однорідності.

 Окремо перемішуємо борошно із сіллю, мускатним горіхом, розпушувачем, корицею та меленими горіхами. Додаємо до шоколадної маси та змішуємо лопаткою.

 Поступово додаємо соус чилі, пробуючи на гостроту.

 Викладаємо тісто на деко, застелене пергаментом, розрівнюємо лопаткою. Випікаємо за температури 170 градусів протягом 20-25 хвилин.

 Поливаємо брауні коньяком.

 Чекаємо, поки брауні повністю не охолоне, нарізаємо на квадрати і посипаємо цукровою пудрою.

Фото: 1 – fotoatelie / stock.adobe.com; 2, 5 – Марк Боярський; 3 – koss13 / adobe.stock.com;  4 – Craft Kitchen.