The Village Україна ділиться рецептами вегетаріанських страв, які можна легко приготувати вдома.

Запечена картопля з блакитним сиром

Інгредієнти:

• 1 кг картоплі

• 150 г сиру дорблю

• 100 г твердого сиру (будь-якого)

• 2 ст. л. оливкової олії

• сухий чебрець

• сіль, чорний перець

Готуємо:

 Розігріваємо духовку до 190 градусів.

 Картоплю миємо та очищуємо. Складаємо до каструлі та заливаємо холодною водою.

 Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння та варимо ще протягом 10 хвилин.

 Зливаємо воду та даємо картоплі підсохнути.

 Викладаємо на деко, додаємо сіль, перець, чебрець за смаком та скроплюємо оливковою олією.

 Запікаємо картоплю протягом 25 хвилин.

 Натираємо твердий сир на терці.

 Дорблю нарізаємо шматочками по 4 см.

 Викладаємо сир на картоплю та запікаємо ще 5-7 хвилин, доки сир повністю не розплавиться.


Порада: вдало поєднується з листям салату.

Лазанья з овочів

Інгредієнти:

• 4 кабачки

• 200 мл томатного соусу (магазинного або домашнього приготування)

• ¼ пучка свіжого базиліку

• 1 великий помідор

• 200 г кеш’ю (можна замінити на насіння соняшника, кедрові горіхи або кунжут)

• 1 ст. л. харчових дріжджів

• 1 дрібка чорної гімалайської солі (можна замінити на суміш порошку гірчиці і меленого сухого часнику)

• 1 ч. л. паприки

• 1 дрібка суміші італійських сухих трав (орегано, сухий часник, базилік, чабер та суха цибуля)

• 2,5 ст. л. оливкової олії

Готуємо:

 Горіхи замочуємо у воді на 4 години.

 Тонко нарізаємо кабачки та помідор.

 Зливаємо воду з горіхів та промиваємо їх.

 Змішуємо горіхи, дріжджі, чорну сіль, суміш трав, оливкову олію, додаємо півсклянки води та збиваємо за допомогою блендера до консистенції ніжного крему.

 Беремо невелику прямокутну форму для випікання та змащуємо тонким шаром томатної пасти.

 Викладаємо шар кабачків, змащуємо кремом з горіхів, зверху шар з томатів і базиліку. Таким чином викладаємо шар за шаром, доки не закінчаться кабачки. Останній – з томатної пасти.

 Форму накриваємо фольгою та запікаємо 40 хвилин за температури 180 градусів.

 Знімаємо фольгу, зменшуємо температуру в духовці до 150 градусів та випікаємо ще 20 хвилин.


Порада: для тих хто любить сир, радимо викладати після кожного шару з томатів шар натертого твердого сиру.

Чорна піца

Інгредієнти:

Для тіста:

• 100 г цільнозернового борошна

• 15 мл оливкової олії

• 3 г морської солі

• 40 мл води

• 3 таблетки активованого вугілля

Для начинки:

• 90 г кабачків

• 90 г баклажанів

• 90 г солодкого перцю

• 15 г руколи

• 100 г сиру сулугуні

Для соусу:

• 50 г солодкої гірчиці

• 20 мл оливкової олії

• 1 ст. л. свіжовичавленого лимонного соку

• ½  ст. л. меду

Готуємо:

 Замішуємо тісто. Для цього змішуємо усі сухі інгредієнти. Окремо – воду та олію. До сухих інгредієнтів додаємо розтерте у ступці активоване вугілля.

 Зливаємо все в одну посудину та ретельно вимішуємо тісто. Залишаємо його на 30 хвилин за кімнатної температури.

 Нарізаємо кружальцями кабачки та баклажани. Баклажани важливо нарізати дуже тонко.

 Очищуємо та нарізаємо перець.

 Випікаємо овочі в духовці за температури 200 градусів близько 10-15 хвилин.

 Розкачуємо тісто та формуємо коло діаметром 30-35 см.

 Натираємо на терці сулугуні та рівномірно посипаємо ним тісто.

 Зверху викладаємо овочі.

 Викладаємо тісто на розігріте деко (так воно не прилипне) і печемо в попередньо розігрітій до 250 градусів духовці близько 6 хвилин.

 Готуємо соус. Для цього змішуємо усі інгредієнти – гірчицю, оливкову олію, лимонний сік та мед – збиваємо виделкою або вінчиком до однорідної маси.

 Готову піцу поливаємо гірчичним соусом та прикрашаємо руколою.


Порада: для тих, кому чорний колір в їжі здається диким – вугілля можна не класти.

Зелений кускус

Інгредієнти:

• 400 г кускусу

• 200-300 г броколі

• 200-300 г зеленої квасолі

• 200-300 г мороженого шпинату

• 15 г зеленої спаржі (можна замінити на морожену стручкову квасолю)

• 1 велика цибуля

• оливкова олія

• ½  ч. л. куркуми

• сіль

Готуємо:

 Очищуємо та подрібнюємо цибулю.

 Броколі: видаляємо нижню жорстку частину стебла, іншу частину стебла нарізаємо на невеликі шматочки. Розбираємо капусту на суцвіття.

 Розморожуємо шпинат.

 Подрібнюємо спаржу.

 На розігрітій олії смажимо цибулю близько 5 хв, до прозорості.

 Додаємо броколі, квасолю, куркуму. Заливаємо невеликою кількістю води і тушкуємо під кришкою близько 5 хв.

 Додаємо спаржу та шпинат, солимо й тушкуємо ще 5-7 хв.

 Готуємо кускус згідно з інструкцією на упаковці.

 Переминаємо кускус виделкою та додаємо овочі.

 Змішуємо та подаємо на стіл.

Салат із шампіньйонами та буряком

Інгредієнти:

• 2 великих буряки

• 300 г шампіньйонів

• 2 жмені мікс-салату

• 100 г бринзи

• 2 зубчики часнику

• 3 ст. л. бальзамічного оцту

• 3 ст. л. оливкової олії

• 1 пучок кропу

• 1 жменя кедрових горіхів (можна замінити на кеш’ю, насіння соняшника або кунжут)

• сіль, перець

Готуємо:

 Готуємо буряк будь-яким зручним способом (варимо, готуємо на пару або ж запікаємо). Очищуємо його та нарізаємо кубиками.

 Подрібнюємо часник.

 Смажимо на розігрітій оливковій олії нарізані гриби та часник близько 4-5 хв. Солимо та перчимо.

 Горіхи підсмажуємо на добре розігрітій сковорідці протягом 2 хвилин до золотистого кольору.

 Для заправки змішуємо 2 ст. л. оливкової олії, бальзамічного оцту, сіль і перець.

 Викладаємо на тарілку овочі та листя салату.

 Нарізаємо кріп та додаємо його до салату.

 Поливаємо готовою заправкою. Зверху посипаємо горіхами та шматочками бринзи.


Порада: буряк можна замінити на печений гарбуз.

Веганський «Цезар» із хрустким нутом

Інгредієнти:

• 1 упаковка нарізаного салату латук (5 чашок)

• 2 головки нарізаного салату ромен (10 чашок)

Для «хрусткого нутУ»:

• 1 банка консервованого нуту (або 1 ½ чашки відвареного)

• 1 ч. л. оливкової олії

• ½ ч. л. морської солі

• ½ ч. л. часникового порошку

•¼  ч. л. каєнського перцю (за бажанням)

Для соусу:

• ½ чашки замочених на ніч сирих горіхів кеш’ю

• ¼  склянки води

• 2 ст. л. оливкової олії

• ½ ст. л. лимонного соку

• ½ ст. л. діжонської гірчиці

• ½  ч. л. часникового порошку

• ½ ч. л. вустерширського соусу

• 2 ч. л. каперсів

• морська сіль, перець

Для «сиру»:

• ⅓ склянки сирих горіхів кеш’ю

• 2 ст. л. насіння коноплі (або льону)

• 1 зубчик часнику

• 1 ст. л. часникового порошку

• морська сіль, перець

Готуємо:

 Розігріваємо духовку до 220 градусів.

 Промиваємо та висушуємо нут. Викладаємо його на деко, попередньо вистелене пергаментом для випічки.

 Поливаємо олією та присипаємо часниковим порошком, сіллю та перцем. Змішуємо та відправляємо в духовку на 20 хвилин.

 Дістаємо нут, знову перемішуємо та випікаємо ще 10-15 хв до золотистого кольору.

 За допомогою блендера подрібнюємо горіхи та інші інгредієнти для соусу, окрім солі. В готовий соус додаємо сіль та інші приправи за смаком.

 Готуємо замінювач сиру. Для цього блендеруємо кеш’ю з часником. Додаємо насіння та спеції і подрібнюємо до стану однорідної крихти. Солимо за смаком.

 Викладаємо в тарілку листя салату, поливаємо соусом.

 Посипаємо смаженим нутом та «сиром».

Новорічний салат із цитрусовими

Інгредієнти:

• 30 г червоного листового салату радичіо

• 60 г зеленого салату (латук, романо, рукола, шпинат)

• 1 грейпфрут

• 1 апельсин

• 1 груша

• 1 авокадо

• жменя зерен гранату

Для заправки:

• 2 ст. л. яблучного оцту

• 4 ст.л. оливкової олії

• ½  ч. л. сухої гірчиці

• цукор, сіль

Готуємо:

 Листя салату рвемо руками.

 Очищуємо цитрусові та нарізаємо на сегменти (видаляючи перетинки).

 Очищуємо та нарізаємо авокадо та грушу.

 Змішуємо все в мисці та розкладаємо по тарілках. Прикрашаємо зернами гранату.

 Змішуємо інгредієнти для соусу та подаємо в окремому соуснику.

Запечена брускетта з помідорами та сиром

Інгредієнти:

•  1 багет

• 3 помідори

• 1 цибуля

• 1 зубчик часнику

• 200 г  сулугуні

• ½ ч. л. сухого базиліку

• ½  ч. л. сухого орегано

• сіль, чорний перець

Готуємо:

  Подрібнюємо помідори, попередньо видаливши насіння.

 Ріжемо цибулю та часник.

 Змішуємо овочі та додаємо орегано, базилік, сіль та перець.

 Отриману суміш ставимо у холодильник.

 Багет розрізаємо на 12 скибок по діагоналі.

 Викладаємо хліб на деко та запікаємо у попередньо розігрітій до 190 градусів духовці близько 5 хвилин. Після чого зменшуємо температуру до 120 градусів і виймаємо хліб.

 Ложкою викладаємо томатну суміш на скибочки хліба. Зверху кладемо нарізану тонкими скибочками сулугуні.

 Знову ставимо хліб у духовку та випікаємо близько 2-3 хвилин, доки сир не розплавиться.

 Готову страву прикрашаємо свіжим базиліком.

Мандаринове желе

Інгредієнти:

• 4 мандарини

• 1 грейпфрут

• 1 чайна ложка агар-агару

• 1 ст. л. меду

Готуємо:

 Розрізаємо грейпфрут. Видаляємо з нього кісточки та вичавлюємо сік.

 Відміряємо 160 мл соку та додаємо агар-агар. Ретельно змішуємо та залишаємо на 15 хвилин.

 Ставимо суміш на невеликий вогонь, додаємо мед та ретельно змішуємо. Агар-агар має повністю розчинитися.

 Знімаємо з вогню та даємо охолонути.

 Очищуємо мандарини і, надрізавши кожну дольку, виймаємо м’якоть (без плівок). Подрібнюємо, використовуючи блендер.

 Додаємо до грейпфрутової маси та розливаємо у формочки.

 Ставимо желе в холодильник до повного застигання.


Порада: найзручніше використовувати силіконові формочки.

Веганські лаймові тістечка

Інгредієнти:

•  1 стакан волоських горіхів

• 60 г кокосової стружки

• 9 фініків

• 2 авокадо

• 1 лайм

• 3 ст. л. меду

• 2 ківі

Готуємо:

 Замочуємо фініки на півгодини в гарячій воді.

 Блендеруємо горіхи з кокосовою стружкою.

 Додаємо фініки і подрібнюємо за допомогою блендера до отримання липкої однорідної маси.

 Беремо форму для випікання кексиків і змащуємо її олією.

 Розподілюємо фінікове тісто між 12 формочками – приблизно по 1,5 ч. л. Притискаємо ложкою для того, щоб сформувати рівну поверхню.

 Натираємо цедру та вичавлюємо сік з лайму.

 Чистимо та розрізаємо на шматочки авокадо. Авокадо обов’язково має бути спілим і м’яким.

 Змішуємо сік, цедру, мед, авокадо та блендеруємо.

 Розподілюємо отриману кремову суміш по формочках (приблизно по 1,5 ложки)

 Очищуємо ківі та нарізаємо кружальцями.

 Викладаємо на кожне тістечко шматочок ківі.

 Ставимо форми в морозильну камеру на годину. Після чого виймаємо їх із форми та зберігаємо в холодильнику.


Порада: якщо вам не вдається дістати тістечка з форми, переверніть її та протріть зворотний бік змоченим у гарячій воді рушничком. Після цього вийміть десерт, обережно підгорнувши край держаком чайної ложки.

ФОТО: Обкладинка - Magryt / stock.adobe.com; 1 - robynmac / stock.adobe.com, 2 - Cooking Channel, 3 - Яся Фогельгардт, 4 - Chubby Soul, 5 - Eat North; 6 - Oh She Glows; 7 - vanillaechoes - stock.adobe.com; 8 - deniskarpenkov - stock.adobe.com; 9 - ismedhasibuan - stock.adobe.com; 10 - justenforme