The Village Україна розповідає, що готувати вдома із сезонних продуктів.

 Суп із кус-кусом


Інгредієнти:

• Бульйон (овочевий або курячий) – 1,5л

• Кус-кус – 170 г

• Броколі – 300 г

• Кріп та петрушка

• Перець червоний пекучий

• Бринза – 50 г


Готуємо:

 Варимо бульйон.

 У киплячий бульйон додаємо нарізану броколі. Варимо 15-20 хвилин.

 Додаємо кус-кус і варимо протягом 5 хвилин.

 Готовий суп розливаємо по тарілках і посипаємо подрібненою бринзою.

 Прикрашаємо зеленню та гострим перцем.

 Суп-пюре із броколі


Інгредієнти:

• Броколі   —  300 г

• Цибуля   —  1 шт.

• Часник  —  1 зубчик

• Борошно  —  3 ст. л.

• Оливкова олія

• Вершки 33%  —  250 мл

• Бульйон (курячий або овочевий)  —  700 мл

• Сіль, чорний перець


Готуємо:

 Подрібнюємо цибулю та обсмажуємо її на пательні.

 Нарізаємо на маленькі шматочки броколі.

 Наливаємо на дно каструлі оливкову олію. Дно має бути покрите повністю.

 Додаємо борошно, помішуємо аж до золотистого кольору.

 Висипаємо у каструлю капусту разом із цибулею. Туди ж вичавлюємо зубчик часнику.

 Готуємо, постійно перемішуючи, протягом 5 хвилин.

 Доливаємо бульйон. Бажано, щоб він був гарячим (свіжозвареним або ж підігрітим). Солимо та перчимо за смаком.

 Варимо на повільному вогні протягом 20 хвилин. Броколі повинна розваритися.

 Додаємо вершки і варимо ще 10 хвилин.

 Готовий суп збити у блендері (для тих, хто любить кремову текстуру супів).

 Розливаємо по тарілках і прикрашаємо зеленню і сиром.

Порада: особливо смакує із часниковими грінками.

 Неми з броколі


Інгредієнти:

• Броколі (свіжа або заморожена) – 300 г

• Цибуля – 1 шт.

• Морква  – 1 шт.

• Фунчоза (скляна локшина)

• Рисовий папір

• Оливкова олія

• Червоний перець, паприка

• Соєвий соус

• Сіль – за смаком


Готуємо:

 Дрібно шаткуємо моркву з цибулею.

 Смажимо їх на оливковій олії до появи золотистого кольору.

 Нарізаємо броколі та викладаємо у сковорідку. Солимо і тушкуємо на повільному вогні.

 Готові овочі розминаємо виделкою.

 Заварюємо фунчозу. Готову локшину розрізаємо.

 Усе змішуємо та додаємо суміш червоних перців і паприки

 Млинці рисового паперу замочуємо у воді.

 Загортаємо начинку в папір.

 Подаємо змоченими у соєвий соус.

Порада: Для тих, хто любить смажені неми  – готові вироби можна підсмажити на оливковій олії.

 Паста із броколі та авокадо


Інгредієнти:

• Броколі (середня) – 1 шт.

• Авокадо – 1 шт.

• Рукола – 100 г

• Часник  – 3 зубчика

• Суміш перців і зерен коріандру – ½ ч. л.

• Оливкова олія – 100 мл

• Соєвий соус – 50 мл


Готуємо:

 Нарізаємо броколі та відварюємо в киплячий воді протягом 5 хвилин.

 Зливаємо воду та подрібнюємо броколі.

 Додаємо подрібнений часник, руколу, авокадо, суміш перців та блендеруємо.

 Поступово додаємо олію та соєвий соус. Важливо стежити, щоб консистенція була пастоподібною.

 Пасту можна намащувати на хліб, додавати до супів або використовувати як соус

Порада: якщо відварити рис арборіо, додати до нього готову пасту і присипати пармезаном – отримаєте смачний варіант ризото. Також можна використовувати як соус для італійської пасти.

 Паста з беконом, броколі та песто


Інгредієнти:

• Броколі  —  150 г

• Цибуля   —  1 шт.

• Паста пенне  —  350 г

• Бекон  —  300 г

• Вершкове масло

• Готовий соус песто  —  150 г

• Помідори чері  —  150 г

• Пармезан —  за смаком

• Сіль, перець   —  за смаком


Готуємо:

 Нарізаємо броколі. Відварюємо в підсоленій воді протягом 7 хв. Промиваємо під холодною водою.

 На вершковому маслі смажимо цибулю до золотистого кольору.

 Відварюємо пенне до стану al dente. Промиваємо під холодною водою.

 Підсмажуємо бекон до хрусткої скоринки (до 10 хвилин).

 Змішуємо готові інгредієнти.

 Ріжемо помідори навпіл і додаємо до пасти.

 Вмішуємо соус песто.

 Готову страву розкладаємо по тарілках і присипаємо пармезаном.

 Курятина з броколі та шпинатом у вершках


Інгредієнти:

• Куряче філе  —  1 кг

• Броколі (середня)  — 1 шт.

• Шпинат (морожений)  —  1 упаковка

• Вершки 20%  —  300 мл

• Твердий сир  —  250 г

• Мускатний горіх (мелений)  — 1/2 ч. л.

• Сіль, перець   —  за смаком


Готуємо:

 Нарізаємо великими шматками курятину.

 У глибокій сковорідці розтоплюємо вершкове масло. Солимо та смажимо на невеликому вогні, помішуючи, 10 хв.

 Змішуємо 200 мл вершків із сіллю, мускатним горіхом та перцем. Тушкуємо курятину на повільному вогні.

 Додаємо броколі та розморожений шпинат. Тушкуємо під закритою кришкою.

 Через 10 хвилин доливаємо решту вершків.

 Натираємо сир до страви. Вимикаємо вогонь.

 Залишаємо трохи охолонути.

Порада: Готову страву можна присипати сумішшю із смажених крихт хліба і пармезану.

 Запечена броколі під вершковим соусом


Інгредієнти:

• Броколі (середня) — 1 шт.

• Вершки (20-25%) — 250 мл

• Молоко — 150 мл

• Сир твердий — 200 г

• Сир плавлений (без смакових домішок або ж із зеленню) — 2 шт.

• Яйця — 2 шт.

• Борошно — 4 ст. л.

• Мускатний горіх (мелений) — ½ ч. л.

• Сіль, чорний перець — за смаком


Готуємо:

 Розрізаємо броколі та відварюємо протягом 5 хвилин у киплячій підсоленій воді.

 У глибокій посудині змішуємо за допомогою вінчика вершки, молоко, яйця, борошно, сіль, перець і мускатний горіх.

 Викладаємо броколі у ємність для випікання. Додаємо порізаний кубиками плавлений сир та змішуємо.

 Поливаємо готовим соусом та посипаємо тертим сиром.

 Випікаємо близько 30 хвилин за температури 200 градусів.

 Готова страва має трохи охолонути перед подачею на стіл.

Порада: додайте у страву, окрім броколі, ще відварену стручкову квасолю, гриби або ж інші овочі.

 Салат із пасти та броколі


Інгредієнти:

• Паста з твердих сортів пшениці  — 300 г

• Оливкова олія  — 3 ст. л.

• Морква — 2 шт.

• Броколі  — 200 г

• Зелений горошок (свіжий або морожений)  — 1 склянка

• Стебло селери — 2 шт.

• Солодкий перець — 1 шт.

• Зелена цибуля — за смаком

• Помідор (великий) — 1 шт.

• Маслини (без кісточок)  — ½ чашки

Для заправки:

• Бальзамічний оцет — 3 ст. л.

• Оливкова олія — 4 ст. л.

• Діжонська гірчиця  —  1 ст. л.

• Насіння кунжуту — 1 ст. л.

• Свіжа зелень: базилік, петрушка, чебрець

• Чедер або моцарела  — 250 г

• сіль та чорний перець — за смаком


Готуємо:

 Відварюємо пасту до стану al dente та промиваємо під холодною водою. Підсушуємо та викладаємо в миску. Поливаємо оливковою олією.

 Варимо (або готуємо на пару) моркву, броколі та горошок. Так само промиваємо під водою і підсушуємо.

 Подрібнюємо моркву та броколі та додаємо разом із горошком до пасти.

 Нарізаємо і додаємо перець, селеру, зелену цибулю та помідор.

 Висипаємо до салату маслини.

 Готуємо соус: змішуємо оцет, олію, гірчицю. Додаємо кунжут і подрібнену зелень.

 Змішуємо салат із соусом. Туди ж додаємо сир.

 Солимо та перчимо за смаком.

 Перед подачею варто дати страві настоятися 15 хвилин.

 Броколі «по-китайськи»


Інгредієнти:

• Броколі   —  300 г

• Імбир  —  3 см свіжого кореня

• Часник  —  2 зубчики

• Гриби  —  200 г

• Біле сухе вино   —  2 ст. л.

• Соєвий соус   —  2 ст. л.

• Кунжут  —  1 ч. л.

• Рослинна олія  —  2 ст. л.

• Крохмаль   —  1 ч. л.

• Суміш перців

• Кмин  —  2 щіпки


Готуємо:

 Чистимо та подрібнюємо імбир та часник. Смажимо на розігрітій сковорідці близько хвилини.

 Додаємо нарізані гриби і тушкуємо 3 хвилини.

 Нарізаємо туди броколі. Смажимо ще 5 хвилин.

 Розводимо крохмаль у 2 ст. л. води. Доливаємо соєвий соус та вино.

 Додаємо до броколі та грибів. Перчимо та додаємо кмин.

 Постійно перемішуємо доти, доки соус не стане густішим.

 Викладаємо по тарілках і присипаємо кунжутом.

Порада: особливо смакує з рисом.


Фото: 1 — Two Purple Figs; 2 — recipesbnb;  3 — Hugs and Cookies XOX; 4 —  BBC Food;  5— allrecipes; 6— An Italian in my Kitchen; 7 — Fresh & Delectable; 8 — ifoodreal.