«Стріла» – кафе на вулиці Січових Стрільців біля Львівської площі. У тестовому режимі працює з 23 квітня. Готують сніданки, адаптовані азійські страви та працюють над коктейльною картою.

Де: місто Київ, вулиця Січових Стрільців, 10

Коли: 8:00–21:30 понеділок-четвер, 8:00–22:00 п'ятниця, 9:00–22:00 субота-неділя

Instagram

Концепція

«Стріла» – кафе в центрі міста біля Львівської площі, яке відкрили співвласниці кафе «Альпака» Олександра Маслова та Діана Вожжова. Спочатку хотіли дати закладу назву, повʼязану з тваринами, як у попередньому проєкті. Але зрештою вирішили взяти щось, пов’язане з назвою вулиці.

«Символ стріли різноманітний – ми обрали його у визначенні напрямку руху. Хочемо бути разом із нашими відвідувачами в щоденному потоці та ритмі міста», – розповідає керівниця обох кафе Ірина Антоненко.

 

 

«Стріла» відрізняється від «Альпаки» приміщенням і концепцією. «Ми використали весь наш попередній досвід, щоб у новому місці зробити все якнайкраще з першої спроби. І тепер у нас є «Альпака» – кафе-літка під липами; і «Стріла» – кафе-зимка з класним інтер’єром», – каже керівниця.

В обох кафе працює одна команда – до постійних працівників долучились нові, і всі разом по черзі виходять у зміни в обох закладах. Це дає змогу мати злагоджений колектив на обох локаціях і «не замилювати сервіс», пояснює керівниця Ірина Антоненко.

Локація

Кафе «Стріла» розташоване на першому поверсі житлового будинку царського періоду початку 20 століття. Раніше на цій локації працював ресторан Ori Bar. У закладі дві зали на 56 посадкових місць, їх розташували за кількома комунальними столами та низкою подвійних. Також є невелика літня тераса.

 

 

Над інтер’єром працювала студія дизайну KEY design. Проєкт розробляли й утілювали з жовтня 2024 року. Меблі обрали від українського виробника Monbon. У просторі зробили акцент на цегляну кладку на стінах, великі вікна, мінімум декору. Основні матеріали в інтер’єрі – бетон, дерево та неіржавна сталь.

Кухня й бар

Над меню «Стріли» працювали шеф-кухарі Євген Мензелевський («В’єтнамський привіт», Beef, Tin Tin, Takava, Loggerhead, Zmist, Hram Bar, Whai Thai) й Оля Холоша. Концепція – адаптовані авторські азійські страви. «Меню в «Стрілі» й «Альпаці» відрізняються за характером. «Альпака» – це «домашній» стиль міського кафе з комфортною їжею. А «Стріла» – мінімалізм зі складнішими азійськими смаками, які також інтегрують у комфорт-фуд», – розповідає Євген Мензелевський.

Сніданки готують із 9:00 до 13:00 – зараз є чотири страви: бургер із булкою власної випічки зі скремблом і джемом із бекону (415 гривень), «класичний скандинавський сніданок хліб із маслом і яйцем» (250 гривень), сніданок із пюре-васабі й куркою су-від (310 гривень) і велика сніданкова тарілка з картоплею та сувідованою яловичиною (490 гривень).

 

 

З 13:00 готують супи, салати, основні та wok-страви. Суп із локшиною (255 гривень) – варіація на рамен зі пшеничною крафтовою локшиною та грибами шиїтаке. В кисло-солодкому соусі готують курку (230 гривень) і креветки (230 гривень). Серед основних страв – культова подача кацу сандо з джемом із бекону та куркою або яловичиною на вибір (405 гривень), натхненна шеф-кухаркою Мариною Корсун. З 16:00 доступні закуски: попкорн із креветок (320 гривень), татакі з яловичини (370 гривень), биті огірки (195 гривень).

Випічку для кафе розробила Олександра Педченко, співвласниця та шеф-кондитерка закладів Coffee Records. На вітрині кафе – булочки, пончики, равлики, завиванці, чизкейк, торти та кіші.

 

 

У барній карті зараз є класична й альтернативна кава від ростерії Heat, чаї від Oycha та понад десяток варіантів напоїв у матча-барі. З освіжаючих позицій – Strawberry matcha з кокосовим молоком і полуничним кордіалом (165 гривень), Matcha lemongrass із додаванням лаймового кордіалу та сиропу лемонграс (140 гривень), Cherry matcha з вівсяним молоком і вишневим кордіалом (165 гривень).

 

 

Над коктейльною картою працює Вікторія Москвіченко, шеф-барменка «Альпаки». Планують цікаві колаборації, наприклад, із коктейль-баром Kyi, а також лінійку коктейлів to go в банках. 

Фото: Сергій Мирошніченко для Віледжа