На київському Центральному залізничному вокзалі офіційно відкривається кафе One Love & Cheesecake Family. Засновники закладу – автори відомих Києву проєктів – Володимир Задірака (One Love coffee, ресторан Wine Love, чайна Monthang Tea Space) й Ілля Неправда (Cheesecake Family, Hram bar у Києві, MAD bars house у Львові). 

Редакторка The Village Україна Яна Жадан розпитала засновників про співпрацю з вокзалом, асортимент кафе й амбіції створити новий солодкий символ міста.

Місце на Центральному вокзалі 

У вересні 2023 року з’явилася новина про те, що кав’ярня One Love припинила роботу на Центральному вокзалі, про що повідомив її засновник Володимир Задірака. Тоді рішення пояснювали тим, що орендне місце отримала інша компанія. «Дійсно, був проведений аукціон через Prozorro, результати є у вільному доступі, де переможцем на той момент стала компанія Gemini з безпрецедентною ціною, але на етапі підготовки документів вони ухвалили рішення відмовитися від цієї ідеї. Далі за процедурою було звернення до учасника, який посів друге місце, але й він також відмовився. 

Тому ухвалили рішення продовжити договірні умови з One Love. І хоча одразу після результатів аукціону я написав свій пост про те, що ми поступаємося цим місцем, цього не відбулося – й One Love працює там і надалі. А вже на сьогодні ми прийняли стратегічне рішення обʼєднатися в колаборацію з Cheesecake Family – з переосмисленням концепції асортименту й формату», 

– розповідає Володимир Задірака.

Ілля Неправда

Партнерство

Я киянин, і вокзал для мене – це сакральне місце, такі собі ворота в місто. Відкрити тут заклад було справжньою мрією. Мені дуже хотілося зробити щось цікаве на вокзалі, вже з більш сформованою ідеєю я прийшов до Вови та розповів деталі. Ми поговорили й вирішили разом перебудувати заклад, зробити класну колабу, у тому числі й для того, щоб об’єднати два наші сильні проєкти, один із яких про каву, другий – спеціалізується на десертах.

У нас унікальні партнерство й асортимент. Це перша спешелті кава на вокзалі. Щодо чізкейків – десертна група повністю на нашій стороні й також уся їжа. Ми плануємо велику лінійку смаків тортів, що часто оновлюватиметься. Хочеться, щоб вони були постійно різними. 

«Нормальне кафе»

Звичайно ж, на вокзалі є інші заклади, але вони функціонують у форматі to go, без посадки як такої. Ти приходиш, береш усе із собою та йдеш, шукаючи сам, де сісти. 

А ми думаємо, що там було необхідне саме «нормальне кафе». З місцем, де можна нормально присісти, випити якісну каву, з’їсти нормальну теплу їжу. Тут ми надаватимемо повний цикл сервісу та працюватимемо 24/7. One Love & Cheesecake Family – це відокремлений простір зі зручною посадкою. За дизайн відповідав я й команда Pravda studio. 

Ми запускаємось без повноцінної кухні, оскільки саму кухню поки неможливо побудувати у приміщенні вокзалу, але в нас уже можна замовити та розігріти на місці як сирники, котлети з гречкою чи удон із куркою, так і круасани та мелти. І, звичайно ж, скуштувати чізкейки. Ми робили меню зі стравами, які зручно швидко взяти із собою в потяг, усе формату comfort food.

Уся солодка група готується в кондитерському цеху Cheesecake Family на Великій Васильківській, солона – в окремому виробничому цеху бренда Cheesecake Family.

Про новий солодкий символ міста та маркетинг

Ми плануємо кілька великих історій-спешлів, що натхненні нашою локацією. Розповім про першу. Це буде Київ чізкейк на основі каштана. Я задумався над тим, що часто, коли хочеш щось привезти зі столиці, то не знаєш, що саме обрати. 

Хочеться створити сувенір, який можна взяти із собою або подарувати. Зараз ми вже на етапі фіналізації декору та паковання, вона буде з київською тематикою. З цим продуктом плануємо великий запуск, який хотілось би прив’язати до якоїсь міської події чи календарного свята. Це такий собі торт-сюрприз, у якому ми розкриваємо київську тему через наше бачення смаку та стандартів якості. 

Ми розуміємо, що не так просто створити новий солодкий символ міста, та ми й не хочемо замінити «Київський торт», швидше запропонувати альтернативу. Але амбіція саме така, стати новим продуктом-символом Києва не тільки на словах. Обов'язково залучатимемо у промо комунікацію містян, які щиро люблять Київ, асоціюються з ним і близькі нам ціннісно.

Також будемо працювати з темою подорожей Україною і, звичайно ж, ми хотіли би бути представленими як у «Залізній крамниці», так і в бонусній системі від «Укрзалізниці».

До того ж ми розташовані біля виходу на першу колію, куди за розкладом зазвичай прибувають потяги з Польщі, наприклад. Це багато закордонних гостей, діячів і політиків. Ми хотіли б домовитися з маркетинг-відділом вокзалу, що якщо хтось із цих гостей хоче випити кави з потяга, щоб вони запрошували їх до нас. Знаємо, що такі ситуації були й в One Love, але про них не розповідали. Ми хотіли б це все фіксувати. 

Про ціни

Ми точно збережемо однакові ціни в усіх закладах, без того, щоб на вокзалі щось коштувало дорожче, ніж в інших локаціях. До того ж ми переживаємо, що наше ціноутворення може бути зависоким, але воно таке саме через якість продукту, і тут ми ніяк не можемо поступатися. Розумію, що якщо повз проходитиме тисяча людей, напевно, лише тридцять із них – це наші гості, які можуть дозволити собі шматочок чізкейка за 170–180 гривень. Умовно, ви можете взяти цілий київський торт або три шматочки чізкейка. 

Але ми знаємо, що наш гість нас знайде. Я вірю, що є аудиторія, яка знайома з нашими проєктами й прийде до нас на вокзалі за додатковим «вау», звичним рівнем якості та сервісом.

Про місце зустрічі 

Не можемо забувати про той контекст, що будь-який вокзал сьогодні – це місце, де люди зустрічають і проводжають своїх близьких-військових. Тому зараз ми думаємо й про донейтну історію у вигляді постійного партнерства з одним із великих фондів, і про те, щоб мати продукт-комплімент для захисників.

Меню:

Лаваш з окунем – 165 грн

Сендвіч із телятиною у хлібі на заквасці – 215 грн

Круасан із лососем – 185 грн

Картопляне пюре з рваною яловичиною – 185 грн

Боул із тунцем і кускусом – 235 грн 

Сирники з маковим кремом – 175 грн

Равлик із заварним кремом і родзинками – 135 грн

Баскський чізкейк – 185 грн/шматочок

фото: Серж Хуцану