Нове місцеАзійські страви та коктейлі в Green Bar біля Житнього ринку
З позиціями без м'яса та зеленим інтер'єром
Green Bar – це новий заклад зі стравами з Азії та коктейлями біля Житнього ринку. Відкриття відбулося 17 грудня.
Фото: Євген Карєв для The Village Україна
Концепція
Green Bar – це кафе й бар зі стравами з Азії, який відкрили на вулиці Хорива напроти Житнього ринку. Формат визначають як сучасний індонезійський ресторан, але в меню роблять акцент на позиції з різних країн Південно-Східної Азії: «Ми обрали кухню Індонезії, оскільки це круте поєднання різних гастрономічних культур – й азійських, і європейських».
У концепції зробили ставку на Індонезію, зокрема через естетику й асоціації з островом Балі. «Балі – це такий острівок зелені й відпочинку. Кожен може знайти на Балі свій спосіб відпочинку: для когось це йога чи медитація, для когось – серфінг, ще для когось – вечірки й коктейлі», – додають у закладі.
Green Bar
Де: місто Київ, вулиця Хорива, 1/2
Коли: 11:00–00:00 (з неділі по четвер), 11:00–02:00 (п’ятниця й субота)
Телефон: 050 637 55 55
Запустили Green Bar Олег Письменний і Дмитро Загорний. «Заклад відкрили два друга, які до цього не працювали в ресторанному бізнесі і яким бракувало такого місця в Києві. Вирішили відкрити кафе в азійському форматі, але без ставки на м’ясо. У нас є страви з куркою та морепродуктами, але повністю відмовилися від свинини чи яловичини», – розповідає маркетинг-директорка Green Bar Марія Шапошникова, яка раніше співпрацювала з мережами Tarantino Family та «Черноморка». Окрім того, пропонують альтернативи м’ясу рослинного походження від українських виробників.
Відкриття Green Bar відбулося 17 грудня, заклад працює до 23:00 у будні й до 02:00 у п’ятницю та суботу.
Локація
Green Bar почав роботу на початку вулиці Хорива, на розі з Житньоторзькою. Приміщення раніше не використовували як ресторан, тут працював мережевий магазин. В історичній будівлі провели роботи з укріплення, на стелі акцент зробили на дерев’яні балки. Готували інтер’єр разом із дизайнеркою Анною Бородкіною.
У просторі одна зала з відкритою кухнею та контактною барною стійкою, знайшли місце для близько 60 посадкових місць. На кухні, зокрема, можна стежити за робата-грилем. На стіні напроти входу – зелена композиція зі стабілізованого моху з неймінгом закладу. Рослини для озеленення підбирали такі, які могли б рости й у кліматі Балі, й українському.
Відповідно до обраної назви в Green Bar зробили ставку й на екологічність. Розповідають, що від запуску організували процес сортування та вивезення сміття, а в інтер’єрі відмовилися від пластику, використавши здебільшого металеві та дерев’яні елементи. Уточнюють, що дерево замовляли від сертифікованих українських постачальників.
Кухня й бар
За кухню Green Bar відповідає український шеф-кухар корейського походження Віталій Лі. Розповідає, що позиції з різних кухонь Азії готують з елементами адаптації. Водночас каже, що до технології виробництва страв підходять відповідально. Наприклад, для том-яму використовують пасту власного виробництва, а індонезійський суп сото-аям (265 грн за 500 г) готують за автентичним рецептом. «Це суп на основі курячого бульйону з сумішшю спецій. Він не гострий, але дуже пряний», – каже шеф-кухар.
Серед інших розділів у меню – основні страви (148–398 грн), страви з робата-грилю (124–390 грн), супи (129-292 грн), закуски (123–265 грн) і салати (176–385 грн). Окремо пропонують кілька видів страв у категорії стір-фрай, наприклад: смажений рис насі-горенг і смажена локшина мі-горенг від 135 до 390 гривень.
Як окремий розділ виділили й бао-бургери: з рваною куркою (147 грн за 240 г), рослинним м’ясом (228 грн за 225 г) і тунцем (253 грн за 250 г). Усі три види подають із бататом фрі. На робата-грилі пропонують кілька позицій, наприклад: сате з курки (143 грн за 110 г), креветок (259 грн за 110 г) і тофу (124 грн за 100 г), а також стейк лосося з броколі (324 грн за 300 г) і дорадо з пюре хондаші (390 грн за 270 г).
Окрім того, у меню є десерти, серед яких шість веганських позицій, наприклад: чіа-пудинг (147 грн за 210 г), тапіока-пудинг (126 грн за 200 г) і мангова панакота (208 грн за 200 г).
З меню:
Індонезійський суп баксо – 135 грн
Місо-суп із вугрем – 246 грн
Том-ям із морепродуктами – 292 грн
Мі-горенг із куркою й овочами – 239 грн
Сате з курки – 143 грн за 110 г
Сате з креветок – 259 грн за 110 г
Карі з куркою й рисом гохан – 295 грн за 400 г
Балійський рибний карі з рисом гохан – 346 грн за 360 г
Птітім із креветками та кальмарами в устричному соусі – 198 грн за 210 г
Качина грудка з карамелізованим ананасом і пюре батата – 398 грн за 370 г
Тріска в кисло-солодкому соусі – 234 грн за 300 г
Філе дорадо з пюре хондаші – 390 грн за 270 г
Чизкейк із маракуєю – 199 грн за 150 г
За коктейльну карту Green Bar відповідає бар-менеджер Сергій Чешир. «Для нас головним було відтворити дух Балі, – розповідає фахівець, який має досвід роботи в київських закладах Alchemist, Pink Freud і NAM. – Передусім спробували це зробити через використання настоянок і кордіалів власного виробництва, а також алкоголю з Азії».
Як приклад наводить коктейль Lady East (165 грн), основою якого є джин, настояний на блакитному чаї анчан. Ще один коктейль за рекомендацією – Lady Corn (209 грн), який готують з ромом, настояним на ананасі, і з додаванням сухого вермуту й юдзу. Окрім того, на барі пропонують корейський напій сьотю, китайський байцзю та японське вино чоя.