Нове місцеГрецька та сирійська кухня в Latakia біля площі Льва Толстого
Страви з Латакії на Великій Васильківській
Latakia – це новий заклад у подвір’ї на Великій Васильківській неподалік площі Льва Толстого. Формат визначають як «місце, де поєднуються Греція та Сирія». Відкриття в тестовому режимі відбулося в липні.
Фото: Євген Карєв для The Village Україна
Концепція
Latakia – це новий заклад від власників ресторану Satori Ахмеда Вісама Ісмаїла й Ігоря Постоєнка в подвір’ї на Великій Васильківській.
Концепцію та меню побудували навколо середземноморського регіону Латакія в Сирії, гастрономічна культура якого є поєднанням близькосхідних і грецьких традицій. «Для нас це близька історія, оскільки співзасновник закладу Ахмед Вісам – сирієць», – розповідають у ресторані.
Раніше в цьому приміщенні працював заклад «Сочный Восточный» від команди Satori, формат якого визначали як «мангал-бістро». Найближчим часом планують запустити власний сервіс доставки та меню сніданків, почавши відчиняти двері раніше 12:00.
Latakia
Де: місто Київ, вулиця Велика Васильківська, 44–А
Коли: 12:00–22:00
Телефон: 096 786 75 45
Локація
Вхід до Latakia – через арку у внутрішнє подвір’я з Великої Васильківської. Новий заклад працює праворуч від входу до Satori, у ньому одна зала з відкритою кухнею й тераса.
Загалом у просторі приблизно 50 посадкових місць, їх розташували в зоні навколо декоративного оливкового дерева всередині та за комунальними столами на літньому майданчику під накриттям.
Кухня
У меню Latakia – страви близькосхідної кухні із середземноморським акцентом. Однойменному місту на заході Сирії в давні часи передувало грецьке поселення, впродовж історії воно було римським, візантійським і турецьким, а після Першої світової – частиною Французького мандату в Сирії та Лівані. У Latakia кажуть, що головний акцент роблять на поєднанні гастрономічних культур, насамперед грецької та сирійської: «Греки міксують найсвіжіші овочі з оливками різних видів, а Сирія – така пряна, трішки гостра, ароматна та м’ясна».
«Для нашого співвласника Вісама було важливо відтворити смаки дитинства, частину сімейних рецептів для нас передала його мама», – кажуть у закладі, уточнюючи, що для цього привозять традиційні для регіону спеції і трави.
Серед страв із мангала на відкритій кухні пропонують кебаби з курки, яловичини та ягнятини, а також шашлик із лосося й цукіні. Ще одна пропозиція на відкритому вогні – макрель. «Якщо м’ясні страви в нас здебільшого близькосхідні, то рибні – у грецькому стилі», – кажуть у Latakia.
Також у закладі радять скуштувати фірмовий лахмаджун із яловичиною (155 грн за 250 г), який також можуть приготувати як овочевий (135 грн за 250 г). Серед закусок – хумус власного виробництва (75 грн) із ягням і фалафелем, паста із запечених баклажанів мутабаль (75 грн) і сет мезе (175 грн).
З меню:
Кебаб із ягнятини – 177 грн за 150 г
Макрель на мангалі – 167 грн за 180 г
Шашлик із лосося й цукіні – 195 грн за 200 г
Хумус із ягням – 125 грн за 170 г
Гаспачо з рикотою – 79 грн за 240 г
Асорті оливок – 99 грн за 150 г
Сирне асорті з виноградом і цукатами – 165 грн за 260 г
Лаймовий сорбет – 39 грн за 80 г
Десерт «Три молока» – 69 грн за 250 г
Додають, що оливки для закладу імпортують напряму із Сирії, а у власній колекції оливкової олії виділяють олію власного настоювання з автентичними спеціями. Фірмовий «Грецький» салат (137 грн за 350 г) заправляють кількома видами олії. У межах закладу планують відкрити магазин з олією та продуктами власного виробництва на зразок хумусу.
До страв пропонують класичні та авторські коктейлі, зокрема бутильовані версії змішаних напоїв по 125 гривень за 200 мілілітрів. Також в асортименті турецький чай і безкоштовна фільтр-кава до кожного замовлення.