Нове місце6-поверхова вежа Octo Tower із кав’ярнею, школою та фотостудією на Мечникова
На «Кловській» від власників Blur Coffee

Octo Tower – це шестиповерховий комплекс на вулиці Мечникова, що поєднує кав’ярню, школу, коворкінг, магазин, фотостудію та руфтоп. Відкрили центр засновники кафе Blur Coffee. Відкриття закладу в тестовому режимі відбулося 5 вересня, офіційне відкриття запланували на вересень. The Village Україна анонсував відкриття Octo у підбірці головних анонсів року.
Концепція
Octo Tower – це шестиповерхова вежа біля виходу зі станції метро «Кловська». Будівлю вирішили розвивати засновники закладів Blur Coffee і WhaiThai, що розташовані поряд. Як і приміщення кафе та азійського бістро, вежа належить Олександрівській лікарні. Орендарі реставрували приміщення, яке протягом тривалого часу не використовували, і знайшли застосування кожному з поверхів споруди: на першому та другому поверхах працюють кав’ярня, магазин і коворкінг, на третьому відкрили фотостудію, а згори – школу.
«Чому вирішили ризикнути? Певно, це марнославство, – розповідає співзасновник Octo Tower Женя Білоусов, котрий реалізує проєкт із партнерами, з якими запускав Blur і WhaiThai. – Хотілося зробити щось незвичне, залишити щось після себе в місті». Над вхідними дверима до Octo на вулиці Мечникова прикріпили напис «Stedelijk Erfgoed», який із нідерландської перекладається як «Міська спадщина». Білоусов каже, що протягом тривалого часу стежив за вежею й хотів відновити її. Додає, що за інвестиції в цей проєкт можна було відкрити ще три чи чотири Blur Coffee.
Як символ комплексу обрали восьминога. «Це натяк на мультизадачність комплексу – у кожного поверху своє призначення. А ще «octo» – це цифра вісім латинською. Це означає шість поверхів вежі та два наші бізнеси поряд», – пояснює співзасновник Білоусов.
Octo Tower
Де: місто Київ, вулиця Мечникова, 5
Коли: 09:00–21:00 (будні), 10:00–22:00 (вихідні)
Телефон: 067 490 28 28

Локація
Будівля Octo Tower заввишки близько 20 метрів, її планували як аварійний вихід із території Олександрівської лікарні, розповідають у комплексі. Упродовж тривалого часу споруду не використовували, але до цього на першому поверсі недовго працював магазин будівельних матеріалів.
Шість поверхів вежі раніше поєднував ліфт, але зараз основним способом пересування є сходи, розміщені периметром під кутом: спроєктували їх так, щоб можна було спускати пацієнтів на лікарняних ліжках.
Нові орендарі вирішили зберегти цегляну кладку приміщення та загалом зберегли внутрішній і зовнішній вигляди будівлі. «На якомусь з етапів була пропозиція зашити стіни, але від неї швидко відмовилися. Хотіли залишити вежу такою, якою вона є, розставивши у приміщеннях кольорові акценти», – розповідає співзасновник Білоусов. В інтер’єрі зробили ставку на вінтажні меблі та зелені рослини, на стінах зробили написи з дотепними фразами.




Перші два поверхи Octo Tower виділили для кав’ярні та зони з вільною посадкою, яку називають коворкінгом. «У певний момент ми зрозуміли, що всі охочі не поміщаються у Blur. Тут у нас була можливість зробити багато зручних місць, де можна випити кави, з’їсти випічку й попрацювати», – каже Білоусов.
Каву в Octo можна і скуштувати, і придбати із собою в зернах. Для цього навпроти брю-бару облаштували магазин кави свіжого обсмажування від українських виробників. Засновники Octo кажуть, що позиціюють магазин як вітрину найкращих обсмажувальників із різних регіонів України, знайомити з ними хочуть киян й іноземних туристів. Також в асортименті магазину аксесуари для професійного й домашнього приготування кави, а також алкогольних напоїв.





В Octo Tower кажуть, що гостей не обмежують певними поверхами, за бажання відвідувачі можуть піднятися на будь-який рівень. Посадкові місця можна облаштувати, використавши розкладні столи та стільці, що чекають у нішах в стінах на кількох поверхах. Зокрема, можна знайти місце на літньому майданчику, балконі над входом, верхній терасі, а згодом і на даху. «Хотіли зробити так, щоб можна було взяти внизу каву й піднятися, куди захочеш», – каже Білоусов. Обмежувати вхід будуть лише в окремих просторах на поверхах, починаючи з третього – там працюють фотостудія та школа Octo School.









Для фотостудії під назвою M5 виділили фасадну частину третього поверху, це простір на близько 35 м², за який відповідає Аня Лобанова. Цей рівень в Octo називають «мінімалістичним простором у скандинавському стилі», інтер’єр порівнюють із Копенгагеном і Берліном. Головною перевагою фотостудії називають розташування в центрі міста та можливість адаптувати простір під потреби зйомки, для цього M5 пропонує низку фонів, універсальний інтер’єр та окремий балкон. Перші бронювання студії почнуть у вересні, наразі визначили суми в 500 гривень за годину в будні та 600 гривень у вихідні.




Четвертий і п’ятий поверхи Octo Tower – це простори освітньої інституції Octo School. «Я зазвичай кажу, що наша школа – передусім про HoReCa. Але мене хлопці відразу б’ють за це по руках. Це HoReCa, але не тільки», – розповідає про школу Білоусов. Octo School має чотири основні напрями: «Кампус кавових знань», «Маркетинг майстерня», «Теорія великого сервісу» та «Культура фото».




За Octo School відповідає керівниця Octo Tower Марина Гарбуз, що здобуває сертифікацію тренера Specialty Coffee Association і до Blur Coffee працювала у Fair Finch. Кураторкою курсу для барист є чемпіонка України з каптейстингу Аліна Вітренко, також серед лекторів срібна призерка чемпіонату світу з приготування кави у джезві Тетяна Тарикіна, чемпіон України серед барист у класичній дисципліні Павло Спіцин, чинний національний чемпіон у спеціальності «Кава та алкоголь» Владислав Демоненко та шеф-бариста Takava Coffee-Buffet Дмитро Леник. Для проведення профільних тренінгів і майстер-класів простори на четвертому і п’ятому поверхах облаштували професійним обладнанням за вимогами SCA.
Своєю чергою, куратором курсу з маркетингу є маркетинг-директор «Планети кіно» Анатолій Козловський, а курсу з фотографії – Аня Лобанова. Як лекторів для «Культури фото» вже залучили Анну Гольцберг і Марію Оз. Блок про сервіс розділили на кілька категорій: Анна Янковська та Сергій Ступніков викладатимуть англійську мову у сфері гостинності, а Мальвіна Салійчук – акторську майстерність. Наразі куратори проводять перші зустрічі зі студентами, навчання запустять протягом вересня.




На шостому поверсі відкрили лекторій, що може розмітити до 50 людей, а також офіс і технічні приміщення. У вересні також планують відкрити дах Octo Tower: там облаштують посадкові місця, а на наступний сезон хочуть відкрити теплицю.



Кава та кухня
Особливість кав’ярні на першому поверсі Octo Tower – формат брю-бару. Тут готують лише еспресо та каву ручного приготування, кавових напоїв із додаванням молока в меню немає. Власники кажуть, що хочуть робити ставку на фільтрові методи приготування, молочні напої ж радять замовляти в сусідньому Blur.

Концепцію формату визначають як slow coffee: пропонують посадкові місця біля низької контактної барної стійки з можливістю спостерігати за приготуванням кави баристою. В асортименті кілька видів кави від українських обсмажувальників, включно з власним обсмажуванням Blur Coffee. Гостям пропонують обрати зерна на власний смак, для цього надають інфографіку зі смаковими властивостями кави.


З карти напоїв:
- Еспресо – 50 грн
- Хенд-брю – 50/100 грн
- Колд-брю – 50 грн
- Матча – 50 грн
- Каскара – 50 грн
Також у брю-барі можна замовити комбо-набори кави. Наприклад, обрати один вид зерна та приготувати його в еспресо-машині та пристрої для ручного приготування на зразок V60. Коштує ця опція 105 гривень. Також можна замовити два види зерна у двох порціях еспресо (95 грн) і два види хенд-брю (115 грн). Окрім того, готують коктейлі на основі кави: Espresso Martini (100 грн), Cold Brew Sour (100 грн) та Eggnog (100 грн).




До кави в Octo пропонують випічку власного виробництва, за яку відповідає шеф-кондитерка Катерина Кравець. Наприклад, пропонують хліб зі смаком фісташки (70 грн) і чорниці з бананом (70 грн), а також кейк зі смаком чаю матча (80 грн), сінабон (70 грн), трайфл «Наполеон» (80 грн) і цукерки.
Фото: Костянтин Гузенко для The Village Україна