Нове місцеШаурма цілодобово у ZVD на площі Льва Толстого
Стритфуд і хіп-хоп у новому закладі в дворі на Великій Васильківській

ZVD – цілодобовий заклад із шаурмою, коктейлями та хіп-хопом у дворі поблизу площі Льва Толстого. Відкрила заклад спільнота G.R.U.P.P.I.R.O.V.K.A. Офіційне відкриття закладу відбулося 27 жовтня.
Фото: Анна Бобирєва
Підпишись на Telegram-канал ТЕСТОВИЙ РЕЖИМ – дізнавайся про нові заклади міста першим.
Концепція
«God Bless Shawarma and Hip-Hop» – напис на стіні в одній із зал закладу ZVD. У новому місці поблизу станції метро «Площа Льва Толстого» пропонують вісім видів шаурми та вмикають хіп-хоп. «Ми відчували, що у Києві є ціла група людей, яким подобається цей стиль – США, сучасна поп-культура, хіп-хоп. І раніше у них не було місця, куди можна було б прийти завжди», – розповідають Дмитро Зубков і Павло Талайчук, автори концепції ZVD.


Керівники закладу додають – не змогли б реалізувати проект без підтримки спільноти G.R.U.P.P.I.R.O.V.K.A. «Люди G.R.U.P.P.I.R.O.V.K.A. – це ті, на кого ми розраховуємо насамперед. Але ми знаємо, що шаурму насправді люблять всі. Тому хотіли б побачити тут максимально широке коло аудиторії», – каже Зубков.

Ще однією особливістю ZVD автори концепції називають роботу в цілодобовому режимі. «Ми давно помітили, що у Києві практично немає цілодобових закладів із кухнею. Тому хотіли відкрити місце, куди можна прийти і перед вечіркою, і після вечірки», – розповідає Зубков.



Локація
ZVD розташували у цокольному приміщенні у дворі між Великою Васильківською і Шота Руставелі. У просторі біля кав’ярні Come & Stay раніше розміщувалося кілька закладів харчування. Впізнати заклад можна за написом ZVD.
У ZVD близько 250 квадратних метрів і майже 90 посадкових місць. Розділили їх на три зали: у вхідній розташували контактний бар, ще в одній – стінку з неоновими вивісками. Ще одну окрему залу, розташовану в глибині приміщення, виділили для гостей з електронними цигарками та шанувальників кальяну. «Це не кальянна, але тут є можливість палити цигарки та кальян. Одразу планували, що це буде найтихіша зала, тому назвали її Brighton Beach», – кажуть у ZVD. Крім того, тут планують проводити заходи на кшталт презентацій і кінопоказів.






За інтер’єр ZVD відповідало бюро Слави Балбека 2B Group. «Ми надіслали Славі багато візуальних референсів і врешті зробили заклад якомога більш схожим на Нью-Йорк», – кажуть Зубков і Талайчук. Розповідають, що двері до вбиралень декорували під Pepsi та Mars, придбавши у Нью-Йорку справжні вінтажні автомати. Ще один визначальний елемент декору – пральні машинки, які прокручують долари. «Усього там 26 тисяч фейкових доларів. Спочатку замовили трохи менше, вийшло не так класно, тому купили ще», – розповідає Зубков.





Кухня
«Будьмо відвертими, шаурму люблять всі», – відповідають у ZVD на запитання, чому обрали цей продукт як основу концепції. «Увесь стритфуд – хай це бургери, піца, хот-доги, гірос чи роли – за останні п’ятнадцять років перестрибнув із вуличних позицій у високу кухню. В Україні ж шаурма досі недооцінена. Але ми впевнені, що це буде тренд сезону у Києві», – додає Зубков.
У закладі кажуть – хотіли зробити не вуличний, а ресторанний формат шаурми. Для цього, за словами авторів концепції, у ZVD використовують якісні продукти, постійно контролюють якість страв і пропонують ресторанний сервіс. До того ж у закладі роблять ставку на швидку подачу: «Ми знаємо, що в середньому до нас будуть заходити на не більше ніж на півгодини. Тому ми подаємо шаурму максимум за 15 хвилин».



Для розробки меню ZVD спочатку залучили Валерія Созановського (The Cake, «Утиные истории»). Утім, у закладі кажуть, що врешті із запропонованих ресторатором позицій залишили дві-три. Загалом ставку вирішили зробити на компактне меню з кількома основними позиціями, а також салатами (135-165 грн), супами (90-130 грн) і закусками (84-175 грн). У майбутньому в ZVD введуть повноцінне меню сніданків.
У меню ZVD вісім видів шаурми: Basic із куркою (155 грн), B.I.G. з куркою і чипсами з бекону (170 грн), East Village із фалафелем (170 грн), Hell’s Kitchen з яловичиною і шампіньйонами (180 грн), G.R.U.P.P.I.R.O.V.K.A. з яловичиною і карамелізованою цибулею (180 грн), Coney Island із кроликом (180 грн), Crown Victoria із чотирма видами сиру (180 грн) і 5th Avenue із качкою (210 грн). «У назвах шаурми ми вирішили віддати пошану нашим улюбленим американським героям штибу репера The Notorious B.I.G. та локаціям у Нью-Йорку на кшталт 5th Avenue та Hell’s Kitchen», – каже Зубков.

За коктейльну карту ZVD відповідав бар-менеджер S34 Олексій Костенюк. У ній дванадцять авторських коктейлів, які розділили за трьома блоками: Old School, Brooklyn i Game Over. Із класичних поєднань тут пропонують коктейлі The New York Times на джині Tanqueray і сливовому сиропі та Captain America на ромі Captain Morgan і бітері Luxardo. Також в асортименті коктейлі Venom, Deadpool i Michael De Santa – на честь персонажа відеогри Grand Theft Auto V. Вартість усіх коктейлів – по 189 гривень.