Нове місцеПаназійська кухня у Spicy NoSpicy від власників Odessa
Фо, копчений чай та інтер’єр від YOD Design у закладі напроти палацу «Україна»
Spicy NoSpicy – новий заклад з паназійською кухнею на вулиці Великій Васильківській напроти палацу «Україна». Відкрили його власники ресторану Odessa, розташованого поруч. Офіційне відкриття Spicy NoSpicy відбулося 14 вересня.
До 21 вересня заклад працюватиме у режимі 18:00-00:00.
Фото: Анна Бобирева
Концепція
Spicy NoSpicy – нове місце від співзасновниць ресторану Odessa, найкращого рибного ресторану України 2017 року за версією ресторанної премії «Сіль», Наталії Іванцової та Олени Бебко. Співзасновниця Бебко каже – із Spicy NoSpicy вони хотіли б вийти на нову для себе аудиторію. Тож слово «ресторан» при описі закладу не використовують. Надають перевагу терміну kitchen & bar. Зрештою, на кухню та бар у Spicy NoSpicy роблять рівні акценти.
У Spicy NoSpicy зосередилися на паназійських стравах. У закладі кажуть – спочатку хотіли відкрити виключно в’єтнамський ресторан, але, крім цього, надихнулися іншими кухнями Південно-Східної Азії. «За п’ять основних смаків у нас відповідає певна країна, – розповідає шеф-кухар Юрій Приємський. – За солодкий смак відповідає В’єтнам, солоний – це Китай, а гострий, кислий та умамі – Таїланд, Індія та Японія відповідно».
Spicy NoSpicy
де: м. Київ, вулиця Велика Васильківська, 114
коли: 12:00-00:00 (з неділі по середу), 12:00-02:00 (з четверга по суботу)
Телефон: 044 334 6845
Своєю чергою, бар Spicy NoSpicy довірили барному технологу Степану Цуцману та бартендеру Олександру Літвінову, який зробив ставку в барній карті на несолодкі акценти та японську традицію Mizuwari.
Локація
Як і у випадку з рестораном Odessa, за Spicy NoSpicy відповідала студія YOD Design Володимира Непийводи і Дмитра Бонеско. Основна особливість інтер’єру – 600 декоративних рибольських сіток із бамбуку, які для оформлення стелі привезли з В’єтнаму.
У закладу близько 200 квадратних метрів і 80 посадкових місць. Розділили їх на кілька зон. Наприклад, місця біля вікон називають «карірамою». «Це поєднання слів «карі» і «панорама», – пояснюють у Spicy NoSpicy. Також виділили зони біля відкритої кухні та барну зону. Над кожним із столів – точкове освітлення.
Усі зони для посадок і барну стійку з цільного зрубу дерева свідомо зробили заниженими. «Це можна назвати світовим трендом: нарешті ми не соромимося того, що справді зручніше», – каже шеф-бартендер Літвінов.
Контактний бар плавно перетікає у столик на чотири посадкові місця. Поруч розташували декоративну стінку з азійськими спеціями. З наступного сезону Spicy NoSpicy планують запустити літній майданчик.
Кухня і бар
Шеф-кухарем Spicy NoSpicy є Юрій Приємський, який запускав і продовжує роботу в ресторані Odessa. Окрім того, шеф має досвід роботи з паназійською кухнею. Для підготовки ж до відкриття закладу власноруч знайомився з автентичними стравами в Азії.
«Для мене азійські страви – це насамперед колосальний потенціал смаків, який можна об’єднувати і доповнювати», – каже Приємський. Шеф-кухар Spicy NoSpicy не бачить потреби понад міру адаптувати азійські страви для київського споживача. «Якщо ми подаємо том-ям, то це настільки ж гострий том-ям, як у Таїланді. Але до нього ми можемо додати кокосове молоко, настояне на кафрському лаймі і лимоні, щоб погасити зайву гостроту», – додає шеф.
Серед іншого він рекомендує суп фо (127 грн). «При розробці меню ми встигли з’їсти, певно, тисячу фо в Ханої. Сподобався саме цей варіант, тому що ми теж любимо курячий бульйон на рисовій локшині з доданням рибного соусу і пальмового цукру», – розповідає Приємський. До фо пропонують два соуси власного виробництва – чилі і з імбирем. У майбутньому в Spicy NoSpicy хочуть почати виробляти свою локшину.
Ще одна рекомендація шефа – тартар із лосося (185 грн). «Це дикий шотландський лосось, подаємо його з емульсією галангала. Щоб відтінити смак, ми додали імбирний сироп», – розповідає Приємський. Подають страву на слайсах яблука.
На десерт у Spicy NoSpicy пропонують, зокрема, крем-брюле зі смаком чаю матча (95 грн). Подають страву з манго чатні і морозивом власного виробництва з карі. Ще один вид морозива – з бобами тонка (65 грн).
З меню
Карі з куркою – 163 грн
Пекінське курча з трюфелем – 189 грн
Дикий лосось з соусом з чорного часнику та кабачком – 379 грн
Тунець з імбиром, лаймом і пряною олією – 185 грн
Салат із куркою тандурі – 175 грн
Восьминіг у місо-соусі – 465 грн
Тайський карі з крабом – 670 грн
Масала морозиво – 65 грн
За запуск бару закладі відповідав бартендер Олександр Літвінов (московський бар Public). «Мене завжди цікавила робота з азійськими ботанікалами. Коли ми складали карту, хотіли якомога краще підкреслити смак азійських страв», – каже бартендер. Зокрема, для цього у Spicy NoSpicy використовують цитруси, кокоси і боби тонка.
Керувати роботою бару у закладі буде український бармен Василь Глущенко. Серед іншого він рекомендує авторський коктейль Finding Nori (185 грн). «Це смак солоних водоростей з ананасом, лимоном і медом на основі з джина», – кажуть у Spicy NoSpicy. Також на вибір пропонують бутильовані коктейлі (115 грн) і Mizuwari – японську традицію адаптували через поєднання міцного алкоголю з чайними кордіалами. До прикладу, це мескаль із кордіалом із копченого чаю (160 грн) і саке з кордіалом із жасминового чаю (170 грн).