Нове місцеМіське кафе «Шарлатан» на Шота Руставелі
Сніданки, обіди і вечері у новому закладі від команди бару «Алхімік»
Charlatan Cafe – новий заклад на вулиці Шота Руставелі із сніданками, обідами і вечерями. Відкрила кафе команда закладу «Алхімік» – у тій же будівлі, у якій розташований бар. Офіційне відкриття закладу відбулося у липні.
Фото: Анна Бобирева
Концепція
Charlatan Cafe – це ресторан від засновників бару «Алхімік». Відкрили заклад у тій же будівлі на вулиці Шота Руставелі – тільки не у підвалі, а на першому поверсі. «Нам хотілося зробити це місце доступним і водночас схожим на дім», – кажуть у «Шарлатані».
Як і у випадку з Alchemist Bar, назва нового закладу є частиною концепції, вписаної у певний образ. Буцімто у столітній будівлі у центрі Києва свого часу жив відомий артист, який постійно розважав публіку – зокрема, і в себе вдома. «Геній цього шарлатана полягає у тому, що він здатен відволікти розум і серце від суєти сучасного життя», – цитують у Charlatan Cafe легенду.
Charlatan Cafe
де: м. Київ, вулиця Шота Руставелі, 12
коли: 09:00-23:00
Телефон: 068 397 70 70
Своєю чергою, за форматом «Шарлатан» називають «міським кафе». У закладі кажуть – завітати сюди можна і на сніданок, і на обід, і на вечірній аперитив. «Гість може зайти до нас після роботи на вечерю і легкий коктейль, а тоді спуститися за алкоголем у бар», – описують сценарій у Charlatan Cafe.
Локація
Розташували Charlatan Cafe у будівлі початку XX століття за авторством київського архітектора Володимира Ніколаєва – відповідального, зокрема, за Пивоварний завод на Кирилівській і флігель колегії Ґалаґана.
При роботі над інтер’єром вирішили з повагою поставитися до історичної пам’ятки. Залучили до цього процесу члена асоціації художників України Костянтина Хівренка, який допомагав із оздобленням «Алхіміка». В інтер’єрі – виконані у спеціальній техніці стіни, вінтажні меблі, а також кришталеві люстри, що привезли з Нідерландів.
Умовно простір розділили на кілька зон. При вході облаштували посадкову зону, а також місце для заходів, які у «Шарлатані» проводять щовечора – зокрема, класичні і джазові концерти. Як і в «Алхіміку», відповідає за культурну програму арт-директор Юрій Шустов. «Це вітальня, тут ми приймаємо гостей», – кажуть у закладі. Наступна зала – два великі столи, барна стійка і відкрита кухня. Усього у приміщенні близько 50 посадкових місць, включно з літнім майданчиком біля фасаду.
Ще одна особливість інтер’єру – велика газово-дров’яна піч, яку для закладу привезли з американського штату Массачусетс. «Вона такого ж віку, як і ця будівля», – кажуть у «Шарлатані». Найближчим часом гарячі страви почнуть готувати у цій пічці, але поки у кафе м’ясо готують на відкритому вогні.
Бар і кухня
Барна карта Charlatan Cafe – відповідальність бар-менеджера «Алхіміка» Андрія Ковальова. «Здебільшого ми зробили ставку на легкі аперитивні напої – те, що приємно пити на літньому майданчику», – розповідає Ковальов. За його словами, близько 30% коктейлів цього закладу – бестселери з «Алхіміка».
Серед великої карти міцного алкоголю, вина та коктейлів бар-менеджер рекомендує Parma Violet Spritz (130 грн) – легкий літній коктейль на просеко, содовій і лавандовому лікері. Ще одна рекомендація – твіст на негроні (150 грн). «Він настоюються на трюфельному маслі, фільтрується, доводиться до прозорого стану. Тоді окремо настоюється вермут з Martini Bitter на диптериксі», – описує технологію приготування Ковальов.
З барної карти
Martini Spritz – 165 грн
Old Fashioned – 150 грн
Whisky Sour – 165 грн
Killer in Red – 165 грн
Old Cuban – 185 грн
Toblerone Cocktail – 135 грн
Coupe de France – 175 грн
Showgirl Cocktail – 155 грн
За кухню у Charlatan Cafe відповідає Дарія Гросіцька – переможниця телевізійного проекту «Пекельна кухня». «Ми поспілкувалися з власниками і прийшли до спільного рішення, що меню повинні складати страви домашньої європейської та середземноморської кухні», – каже шеф-кухарка.
Із основних страв у «Шарлатані» пропонують, зокрема, курча з молодою картоплею (145 грн), яловичий язик під сирним соусом (225 грн), медальйони з яловичини (240 грн) і курячі серця у соусі теріякі та овочевій сальсі (120 грн). У меню морепродуктів – мідії у білому вині (150 грн) і чорноморська камбала (80 грн за 100 г).
Серед супів – окрошка з качкою (75 грн), біск із лососем (135 грн) і гаспачо (120 грн) – подають останній із креветкою на грилі. У пропозиції закусок, зокрема, устриці (45 грн), тартар (125 грн) і брускети – з пастрамі і буряком (65 грн), печеним перцем і козячим сиром (60 грн) і лососем та огірком (75 грн).
Сніданки у будні подають з 09:00 до 12:00, а на вихідних – до 14:00. Радять скуштувати яєчню з сиром, соусом песто і тостами (85 грн), яйця у марроканському стилі (95 грн) і яйця-пашот із соусом з авокадо (90 грн). Утім, комплексний сніданок із яйцями по-марокканськи, апельсиновим фрешем, круасаном і кавою подають протягом усього дня – за 235 грн. Окрім того, з 18:00 до 19:00 у закладі діють спеціальні пропозиції. Наприклад, просеко з устрицею і брускети з коктейлями можна придбати за 155 грн.