Нове місцеCafe Select Eatery на Бессарабці
Ресторан, кав'ярня, бар і поп-ап магазин у багатофункціональному просторі від власників Cafe Select
Cafe Select Eatery – новий заклад поблизу Бессарабського ринку від власників Cafe Select у «Новопечерських Липках». Як і перша локація, він є багатофункціональним закладом. Та його особливість – наявність повноцінної кухні та формат ресторану.
Фото: Володимир Шуваєв
Концепція
Власники Cafe Select – подружжя Журавель, Дмитро і Тетяна. Тривалий час пара жила у Нью-Йорку. Після повернення в Київ вони вирішили відкрити заклад, у якому була б частина Великого яблука.
Тетяна
Рубан-Журавель
арт-директорка Cafe Select Eatery
У Сполучених Штатах у нас народилася донька. Тож ми повернулися до Києва. Розуміли, що проведемо тут певний час. А київські заклади для нас стали вже досить звичними. Хороші ресторани, смачна кава, простий, але красивий одяг – ми розуміли, що саме за цим після Нью-Йорка будемо сумувати найбільше. Тому захотіли відтворити це тут.
Дмитро і Тетяна розповідають, що найчастіше обговорювали майбутній проект в оригінальному Cafe Select у Сохо. Тож хоча на рівні бренду київські заклади не мають з ним нічого спільного, натхнення власники черпали саме звідти.
«Select – це про ретельний відбір. Це не лише відбірна кава, квіти, одяг, а певний вибір якості життя», – розповідає Дмитро Журавель. Перший заклад власників визначало саме поєднання в одному місці кав’ярні, квіткового магазину та шоуруму.
Дмитро Журавель
співвласник Cafe Select
Ми планували Cafe Select у режимі реального часу. Першочерговою ідеєю був магазин одягу. Та коли ми знайшли приміщення, з’явилися нові ідеї. Потім виник і варіант із квітами – оскільки Таня давно мріяла відкрити квітковий магазин. А квіти, своєю чергою, природно поєднуються з кавою. У них спільна естетика.
«Cafe Select уже зрозумілий людям на рівні концепції, тому ми вирішили не відмовлятися від неї у новому місці», – пояснює Рубан-Журавель. Select Eatery зберігає багатопрофільність, але через поєднання кав’ярні, ресторану та оупен-спейсу.
Ритейлу у закладі немає, але натомість є відокремлене місце для поп-апів та окремих заходів. Зокрема, тут уже встигла пройти закрита презентація української дизайнерки Ксенії Шнайдер.
Локація
Cafe Select у «Новопечерських Липках» це насамперед кав’ярня, тож повноцінної кухні заклад не потребує. Утім, власники хотіли спробувати себе в ресторанному бізнесі. Тому при пошуку локації вирішили зосередитися на місцях, що могли вмістити велику кухню.
«Одного дня ми з Танею проїжджали повз “Арену” і побачили вікна цього приміщення. У нас одразу почали з’являтися різні ідеї. Ми побачили цю картинку: ця атмосфера нью-йоркської кав’ярні, цей запах свіжообсмаженої кави», – пригадує Журавель.
Дмитро Журавель
співвласник Cafe Select
Цей район навколо Бессарабки є центром столиці. Це серце не лише Києва, а й усієї України. Думаю, з часом це місце стане обличчям міста. І найкращий спосіб цьому посприяти – відкривати тут правильні заклади. Неподалік уже відкрилися «Бессарабія», Mimosa Brooklyn Pizza і «В’єтнамський Привіт» – і це добре.
Тетяна Рубан-Журавель, що виконує обов’язки арт-директорки закладу, ділиться ще одним спогадом: «Щойно ми зайшли сюди, щелепа одразу опустилася на підлогу». Вразила насамперед площа приміщення – близько 200 квадратних метрів і великі панорамні вікна.
В інтер’єр закладу, за словами власників, була закладена ідея з поєднанням непоєднуваних речей. «Так само, як на першій локації ми поєднали непоєднувані одяг, квіти та каву, тут ми хотіли поєднати пострадянський модернізм зі стилем “Готелю “Ґранд Будапешт” Веса Андерсона. Тобто це така східноєвропейська естетика», – розповідає арт-директорка Cafe Select Eatery.
Окрім великих вікон усередині одразу кидається в очі дзеркало, розміщене під кутом на боковій стіні. Це дизайнерське рішення римується з інтер’єром першого Cafe Select. До того ж воно візуально збільшує приміщення. «Люди заходять і думають, що у нас кілометровий бар. Та насправді він лише півкілометровий», – жартує Рубан-Журавель.
Кухня і бар
Ресторан Cafe Select Eatery побудовано за принципами міксу кухонь та авторського підходу. За словами керівників, у меню присутні і американські, і європейські мотиви. Та близько 60 % усіх страв запропонували власники. Кажуть – це ті страви, до яких вони звикли у США і яких їм особливо бракувало в Україні.
Дмитро Журавель
співвласник Cafe Select
Ми взяли досвідченого кухаря, який уміє налагоджувати процес роботи на кухні, керувати обладнанням і персоналом. А от створення меню – це наша прерогатива. Здебільшого це страви, які ми зустрічали в Америці, Мексиці та інших країнах, куди подорожували.
Як приклади страв наводять гуакамоле з тортільями, авокадо-тост, бейбі-моркву та солодку картоплю. Окремо власники згадують про листкову капусту кейл. «Певний час вона продавалася у Good Wine, її привозили з Ізраїлю. Ми її купували і готували вдома. Але потім кейл припинили продавати, оскільки люди мало знайомі з цим продуктом. Та ми б хотіли його популяризувати. Це надзвичайно поживний суперфуд».
З меню
Стейк із тунця – 360 грн
Качина грудка із вишневим соусом – 290 грн
Суп із броколі та шпинатом – 160 грн
Кейл-салат із в’яленими томатами – 230 грн
Запечений сібас із картопляним пюре і трюфельною олією – 390 грн
Вітелло танато – 185 грн
Брауні з сиром дорблю – 108 грн
Капучино/подвійний капучино – 49/69 грн
Цільнозернова вівсяна каша з томатами і кейлом (95 грн) – незвичайне поєднання на сніданок.
Сирники Select із полуничним джемом, ягодами і медом (120 грн) – творожний десерт із солодкими приправами.
Кейл-салат із журавлиною, горіхами і гарбузовим насінням (240 грн) – поживний салат із суперфудом.
Гуакамоле з кукурудзяними чипсами (230 грн) – традиційна мексиканська закуска.
Авокадо-тост (195 грн) – закуска на тісті без дріжджів.
Кейл Cafe Select Eatery імпортує – як і більшість продуктів для кухні. «М’ясо, риба, овочі, чипси – з-за кордону замовляємо майже все. Крім сиру і помідорів, мабуть. Хоча черрі все одно імпортні. У нас навіть круасани заморожені прилітають, а ми тут випікаємо», – розповідає Рубан-Журавель.
Дмитро Журавель
співвласник Cafe Select
Коли ми розробляли меню, поставили завдання шефу готувати їжу лише з якісних продуктів. Ми були готові до того, що це буде відповідно коштувати. Та наші ціни розраховані на іноземців і людей, які часто бувають за кордоном. Ми дійшли висновку: якщо люди часто подорожують і погоджуються платити там гроші за якісну їжу, то чому вони не робитимуть це в Києві – у рідному місті, в якому вони живуть?
Не менш важлива частина Cafe Select Eatery – бар. Він покликаний закрити вечірній слот відвідувачів закладу, після сніданку, обіду та вечері, які закривають відповідно кав’ярня та ресторан.
До того ж, за словами Журавля, сприяла цьому київська барна культура, що продовжує активно прогресувати. Каже, що зразком для наслідування бачить два відомі київські заклади: Loggerhead і Barman Dictat. «Ми поки не конкуренти таким барам, але прагнемо ними стати», – каже співвласник Cafe Select.