Нове місцеТриповерховий Musafir на Богдана Хмельницького
Кримськотатарська кухня на місці колишньої «Бочки»
The Village Україна розповідає про заклади, які щойно відкрились.
ФОТО: Володимир Шуваєв
Концепція
Перше кафе кримськотатарської кухні Musafir відкрилось влітку 2015 року на вулиці Саксаганського. Його власники — сім’я Сеітвелієвих — перевезли свій бізнес з Бахчисараю. Після року роботи у Києві Musafir отримав багатьох шанувальників, знайти вільне місце у кафе без попереднього бронювання було складно.
19 травня 2017 року відкрили другий Musafir на вулиці Богдана Хмельницького. Власники довго шукали приміщення, яке б могло вирішити проблему недостатньої кількості місць у першому закладі. В результаті, Musafir відкрили у колишньому приміщенні триповерхового пабу «Бочка». Тепер у закладі може сидіти одночасно 300 гостей, що утричі більше, ніж у приміщенні на Саксаганського.
Musafir
АДРЕСА: місто Київ,
вулиця Богдана Хмельницького, 3
тЕЛЕФОН: 099 568 777 6;093 568 7776
ГОДИНИ РОБОТИ: 10:00 – 22:00
Середній чек: 115-130 грн
Айдер Муєдінов
Адміністратор
«У новому закладі ми мали не меті не лише збільшити кількість місця, а й створити простір. Ми хотіли відчувати себе як вдома, в Бахчисараї. Ми не прагнемо «заповнити» Musafir, хвилюємось за комфорт та спокій гостей. Поки що все виправдалось: місця багато, можна і усамітнитись, і посидіти з компанією».
Кухня
Меню для нового закладу не змінювали, основа кухні — кримськотатарські та середньоазійські страви. Найпопулярніша позиція — чебуреки, їх у першому кафе ліпили по 300 на день. Чебуреки і янтики можна замовити з яловичиною, бараниною, сиром, бринзою, грибами, їхня ціна — 25-29 грн. У якості аперитиву до всіх страв безкоштовно подають хумус з коржиком.
Серед традиційних страв готують плов, долму, сарму, манти. На перше готують багато середньоазійських супів: лагман (густий суп з овочами і м’ясом), язма (окрошка), шорба (суп з баранини). Юфакаш — традиційний кримськотатарський суп з дрібними пельменями з яловичини, яких має поміщатися мінімум 20 в одну столову ложку. За традицією, такі пельмені ліпить вручну невістка, щоб нагодувати чоловіка та батьків.
З меню:
Плов (подається з салатом і коржиком) — 75 грн
Нохутли Ет (тушкована баранина з нутом) — 69 грн
Сарма (м’ясний фарш з рисом загорнутий у
виноградне листя) — 69 грн
Юфакаш (дрібні пельмені з яловичиною у м’ясному бульйоні) — 64 грн
Лагман (густий суп овочами, м’ясом і домашньою локшиною) — 64 грн
Кобете (закритий пиріг з картопляно-м’ясним фаршем,
запечений у печі) — 69 грн
Люля-Кебаб з баранини — 108 грн
Кабирга (каре ягня, мариноване спеціями) — 132 грн
Шашлик із баранини — 115 грн
На відміну від першого кафе, де їжу готували в хоспері, тут побудували мангали. На вулиці готують у традиційних кримськотатарських печах. Продукти для Musafir купують на ринках, м’ясо халяль — у друзів, які мають ферму під Києвом.
Айдер Муєдінов
Адміністратор
«Щойно ми відкрили перший заклад, то були здивовані дуже теплими відгуками і підтримкою киян та українців. 80% наших гостей — постійні відвідувачі. Ми помічаємо, що у Києві дуже добре до нас ставлення, що це не лише любов до кримськотатарської кухні, але і повага до нашого народу. Вже зараз кримськотатарська кухня є звичною для українців, багато наших гостей розуміється на ній так само добре, як і офіціанти».
Інтер’єр
Новий Musafir відкрили у колишньому приміщенні пабу «Бочка», де раніше часто проводили концерти. Це триповерхова будівля у дворику, з невеликою терасою.
Інтер’єр повністю переробили: помазали стіни глиною з соломою, змінили підлогу, додали домашнього затишку у кримськотатарському стилі. Всі дерев’яні меблі робили на замовлення, люстри привезли з Туреччини, на стіни повісили старовинні килими. Ремонт робили власними силами протягом трьох місяців