Нове місцеДжелато та сицилійські десерти в Panna
Італіська кухня, солодощі та морозиво на Софійській площі

The Village Україна розповідає про нові заклади, які відкривають у місті.
На Софійській площі біля готелю InterContinental відкрили заклад з італійськими стравами, великим вибором десертів та натуральним м’яким італійським морозивом – джелато. Говоримо із співвласницею Panna Pasticceria Катериною Романчук.
Фото: Діана Андруник

Концепція
Концепція закладу закладена в назві: Panna – це джелатерія, пастічерія та остерія – морозиво, десерти та кухня.
Дизайн робили Юля Клименко та Олег Волосовський. Ідеї збирали власники закладу, подорожуючи по європейських джелатеріях.
У Panna два зали – Сицилія та Мілан. Є невелика тераса. Основний простір – зала з десертами та джелато.








Основна вітрина
Перше, що ви бачите, заходячи у Panna – велика вітрина з солодощами. Зараз тут близько 80 десертів і постійно додаються нові. Можна обрати, як класичні тістечка, так і щось оригінальне від шефів – тандему кондитерів – Вінченцо (Енцо) Мантія з Італії та Людмили Миколаївни Казмирчук з Києва.





Особливий десерт у Panna – cицилійські канолі – хрусткі солодкі трубки з кремом з сиру рікота та з сиром маскарпоне. Ці італійські сири в основі багатьох десертів у Panna.

Є еклери з різноманітними начинками та цукерки ручної роботи. А ще радять спробувати тістечко Три шоколади.
Нагорі вітрини стоїть печиво, приготоване на мигдальному борошні. Можна спробувати печиво з пастою грецького горіха, з фісташковою пастою, з мигдальними пластівцями та з кедровими горіхами.

Морозиво
Справа від входу – ціла вітрина морозива: сорбети, морозиво на паличці, торти та тістечка з морозива.
Далі – зона джелатерії. М’яким італійським морозивом – джелато – у Panna займається італійський майстер Сальвадоре Капеллано.
Від швидких сумішей для морозива вирішили відмовитися. Зробили ставку на природність. Натуральні смакові пасти для джелато купують в Італії.
«Всі рецептури у нас – на натуральних інгредієнтах. Можливо, наші колори не такі яксраві, як хтось звик. Тут видно, що фісташка у нас не зелена, а коричнева – така, якою вона і має бути. Це стовідсотковий горіх, сицилійська паста», – розповідає співвласниця закладу Катерина Романчук.





Джелато – м’яке морозиво, його готують за іншою рецептурою, в ньому немає кристаликів льоду. У Panna запевнять, що ризику застудитися з таким морозивом немає. «В Італії зовсім інша культура морозива. Вони на вечір, замість пива чи горішків, беруть кілограмами морозиво. Його їдять щодня. Це улюблений десерт», – пояснює співвласниця.
Важлива позиція у меню – Відро щастя – 500 грамів морозива, яке подають у відрі. Є два варіанти такого «щастя» – вершки та шоколад (195 грн) або фрукти (165 грн).

Морозиво можна спробувати в булці бріош. Кілька кульок морозива кладуть у розрізану випічку – десерт їдять як сендвіч. Можна додати шоколад. Італійський джелатерійник «мучив» кондитерів Panna цілий тиждень, поки не був задоволений результатом, отримавши бріош правильної форми.

В Panna є спеціальні термо-бокси для джелато: великі коробки на 0,5-1 кілограм морозива, є менший бокс сферичної форми – на 300 грамів. Контейнер може тримати температуру 2,5-3 години.


Меню
Формат остерії передбачає відсутність накрохмалених скатертин, це така собі «таверна», каже співвласниця. Меню невелике.
Сніданки замовляють весь день – можна обрати каші, страви з яєць або спеціальні сети.



Classico: корнето або горіхове печиво біскотті, еспресо та апельсинвоий фреш – 105 грн.
Deliciozo: сири горгонзола та азіаго, ковбаса мортадела, горішки, овочі гриль та грісіні з прошуто – 160 грн.
Grande (великий сет для двох): яєшня з сиром скаморца, м’ясні делікатеси, сири азіаго та толеджіо, салат з моцарелою, руколою та томатами чері, в’ялен томати, оливки, фокача,
грісіні з прошуто – 340 грн
Особливий сніданок – традиційні італійські оладки фрітелле з морозивом на паличці – 65-120 грн.
В меню лише один варіант піци – велика піца (900 гр), розділена на дві частини – класична маргарита та прошуто з грибами – 275 грн.
Усю пасту в Panna роблять вручну. Соус для пасти карбонара (85 грн) тут готують за римським рецептом – соус роблять на яєчних жовтках, а не на вершках.
Варто спробувати аранчіні (95 грн) – італійську вуличну їжу – рисові кульки з соусами бешамель чи болоньєзе. Аранчіні подають з салатом з томатів, руколи, шпинату та пармезану.
Є дитяче меню. Для малюків зібрали 3 коробки з іграшками – для різних вікових категорій.
Магазин
В Panna є магазин з італійськими продуктами. Пропонують сицилійську фокачу, яка більше нагаду пиріг – з помідорами чері та крупною сіллю, з сиром ґорґонзола та грецькими горіхами, з розмарином та сіллю, з грушею та сиром.
Є ґрісіні – з в’яленими томатами та з кунжутом. На вітрині – печиво і шоколад.
В магазині пропонуватимуть консервовані томати у банках та приготований у Panna соус песто.
Плани
У планах відкриття інших закладів мережі, але вже у менших форматах – у торгових центрах відкриватимуть джелатерії чи пастічерії.
Більше уваги приділятимуть зоні магазину. Розширюватимуть асортимент – додадуть прошуто та італійські сири.





З меню:
Аранчіні – 95 грн
Смажене курча – 235 грн
Смажені у фритюрі кальмари – 235 грн
Класичне різото з білими грибами – 85 грн
Домашні равіолі зі шпинатом, рікотою, шавлією
та мускатним горіхом – 75 грн
Фірмава піца Grande – 275 грн
Супи
Гарбузовий – 25 грн
Нутовий – 95 грн
Соте (мідії у томатному соусі) – 155 грн
Салати
Капрезе (моцарела, томати, песто, базилік) – 165 грн
Пера (маринована груша, горгондзола,
рукола та грецькі горіхи) – 85 грн
Ростбіф (яловичина, пармезан, салат, рукола, чері) – 95 грн
Маре (креветки, рукола, часниковий соус) – 125 грн
Паста
Спагеті карбонара – 85 грн
Спагеті з морепродуктами – 195 грн
Фузілі з домашнім песто та пармезаном – 75 грн
Лазанья болоньєзе – 135 грн
Десерти
Тірамісу – 85 грн
Панакота – 65 грн
Тортина ді мела (теплий фондан з яблуками та апельсинами) – 85 грн
Морозиво
Відро щастя – 165-195 грн