У мережі супермаркетів «Сільпо» й у ресторанах «Чорноморка» триває фестиваль «Устричний круїз». Гостям пропонують скуштувати свіжі устриці з Франції та Нідерландів, відвідати майстер-класи з відкривання та розпису устриць, а також продегустувати страви від шефів «Чорноморки». 

А ще команди брендів розвіюють найпопулярніші міфи щодо устриць. Ось девʼять із них:

Міф №1. УСТРИЦІ СМАКУЮТЬ ЛИШЕ З ПРОСЕКО

Насправді устриці можна поєднувати з різними напоями: текілою, ігристим білим вином, пивом Dry Stout. Також вони добре смакують із різноманітними соусами, зокрема з малиново-винним або соусом із лимона з краплиною табаско. 

МІФ №2. Устриці можна їсти тільки з вересня до квітня

Насправді устриці можна їсти цілий рік. Щоправда, улітку вони активно розмножуються, тому є ймовірність отримати устрицю з молочком. Воно жирнувате, тому такі устриці є досить поживними. 

Міф №3. Свіжі та смачні устриці можна спробувати лише у Франції

Устриці вирощують не тільки у Франції, а й у Нідерландах, США, Японії, Португалії, Хорватії, Великій Британії, Ірландії, Канаді, Новій Зеландії, Китаї, Австралії, Норвегії й навіть в Україні.

Сьогодні з Франції до Києва устриці прибувають приблизно через три дні після збору. Перед транспортуванням їх злегка охолоджують до п’яти градусів, і в такому вигляді устриці придатні до споживання до трьох тижнів. 

 Міф №4. Устриці – це дорого

Протягом червня в майже 150 супермаркетах «Сільпо» можна скуштувати різноманітні устриці прямо з французьких і нідерландських ферм за суперцінами від 19,99 гривень. 

Міф №5. Якщо першого разу УСТРИЦІ не смакували, то не варто куштувати вдруге

Устриці – корисний і дієтичний продукт: вони багаті вітамінами А, С, D і В-12. Вживання чотирьох устриць на день допомагає поповнити щоденний запас міді, йоду, заліза, магнію, марганцю, фосфору та цинку. Дайте устрицям другий шанс на фестивалі «Устричний круїз» – малиново-винний соус може докорінно змінити ваше уявлення про смак.

Міф №6. Розмір устриці має значення

Розмір устриці залежить від сорту та «віку» устриці. Водночас прямого зв’язку між розміром устриці та її смаком немає. Деякі гурмани надають перевагу маленьким устрицям тільки тому, що їх зручніше з’їдати за один раз. 

Смак устриці насамперед залежить від регіону й солоності морської води, у якій її виростили, а також від пори року, коли ви її будете їсти. «Сільпо» радять спробувати різні устриці: від фруктово-солодких «Фін де клер» до фаворитів світових шеф-кухарів устриць «Жилардо», що визначити свої улюблені.

Міф №7. Устриці можуть пищати, коли їх їдять

Дійсно, устриці подають живими, але вони не видають жодних звуків.

Міф №8. В устрицях можна знайти перлину 

Було би добре, але ні! Устриці, у яких знаходять перлини, – це інший біологічний вид молюсків: їх не їдять і розводять лише для технічних цілей.

Міф №9. Устриці можна зберігати тільки в акваріумі

Насправді устриці перевозять без води, у такому середовищі вони живуть 14 днів за температури від 5°C до 15°C. За відсутності акваріума з морською водою їх можуть зберігати на льоду, що ніяк не впливає на оригінальний смак.

   

Матеріал підготовлено за підтримки сільпо