Ліма, Ґазіантеп, Сан-Себастьян. Це топ міст світу з найкращою кухнею за версією Big 7 Travel
Видання Big 7 Travel опублікувало топ-50 міст світу з найкращою кухнею.
Список сформували на основі редакційних відгуків, рекомендацій читачів, доступності, різноманітності, місцевих страв і страв must-eat.
1. Ліма (Перу)
Що скуштувати: севіче, пан кон чічаррон, антікучос де корасон
Севіче – найвідоміша страва Ліми. Це сира риба, маринована в цитрусових соках. Популярні ф’южн-ресторани: ніккей (японсько-перуанська кухня) і чіфас (китайсько-перуанська кухня). У ресторанах Ліми також подають страви з Амазонії, наприклад, такачо – смажені кульки з розім’ятих бананів.

2. Ґазіантеп (Туреччина)
Що скуштувати: алі назік-кебаб, кушлеме, катмер, суп бейран
У місті можна спробувати близько 500 страв, серед яких баклава, страви з баклажанів і кебаби. Історію й традиції місцевої кухні можна вивчити в Кулінарному музеї Еміне Гьогюш.

3. Сан-Себастьян (Іспанія)
Що скуштувати: павукоподібний краб, чулета, сир Ідіасабаль
Типова страва – пінчо. Це невелика закуска на шпажці або шматочку хліба з анчоусами, оливками, перцем, маринадами чи м’ясом. Місцеві пінчо-бари зосереджені в районі Парте В’єха. Також тут можна спробувати свіжі морепродукти, баскські чізкейки й відвідати ресторани, які мають зірки Мішлен.

4. Хюе (Вʼєтнам)
Що скуштувати: бань бео, нем луі, бань бот лок
Кухня Хюе має близько 700 унікальних страв, серед яких бун бо хюе (суп з локшиною) і бань куай (млинці). Місто було столицею останньої династії, тому багато страв мають королівські кулінарні впливи.

5. Неаполь (Італія)
Що скуштувати: піца неаполітанська, спагеті але путанеска, спагеті алле вонголе
Неаполь – батьківщина сучасної піци й центр південноіталійської кухні. Типові страви: спагеті агліо е оліо (з часником, оливковою олією, петрушкою і перцем чилі), піца фрітта (смажена піца), куппо ді пеше (конус зі смажених морепродуктів) і фрітатіна ді паста (смажена паста).

6. Осака (Японія)
Що скуштувати: кіцуне удон, тако-які, кушіаге
Тут створили даші – простий бульйон на основі конбу (водоростей), який став основою для японського смаку умамі. Через Осаку також стали популярні соєвий соус і рис.

7. Сіань (Китай)
Що скуштувати: біанбіан-ноудли, лянпі, ружіамо
Тут є страви з гострим смаком, такі як біанбіан-ноудли (ручні локшини в соусі) і суантан шуйцзяо (пельмені в кисло-гострому соусі). Місто також відоме впливом мусульманської культури, що відображається в стравах, як-от баранячий суп з питою й кебаби на вугіллі.

8. Ліон (Франція)
Що скуштувати: пате ан крут, розет де ліон, кнель лйонез
Тут можна спробувати пате ан крут (м’ясний пиріг), розетт де Ліон (ковбаса) і кнель лйонез (рибні кульки). Місто також має вуличну їжу, зокрема, на ринку Марше Саленгро, де можна знайти смачні північноафриканські продукти й закуски.

9. Салоніки (Греція)
Що скуштувати: бугатса, кулурія, бугіурді
Салоніки – гастрономічна столиця Греції, перше місто країни, що отримало статус ЮНЕСКО за кулінарну спадщину. Тут вирощують персики, оливки Халкідіки, перець Флорина й виробляють копчені сири. Тут можна скуштувати класичні страви халумі, грецький салат і сувлакі. Також кухня Салонік має впливи візантійської й османської кухні. Наприклад, соуцуккія – яловичі фрикадельки з кумином, часником і корицею в помірно гострому томатному соусі.

10. Кінгстон (Ямайка)
Що скуштувати: карі-геєт, джерк-курка, акі й солона риба
Кінгстон – центр ямайської кухні й культури. Тут є вулична їжа джерк-курка й карі-геєт (козлятина з карі). У ресторанах можна знайти свіжу рибу, крабів й омарів, а також страви веганської кухні від расфатаріанських спільнот. Модерні ресторани Кінгстона експериментують із класичними стравами. Наприклад, готують крабові котлети з сальсою з бананів.

Крім того, у списку ще є Мехіко (Мексика), Сеул (Південна Корея), Бангкок (Таїланд), Кейптаун (Південна Африка), Ванкувер (Канада), Лондон (Англія) і Бандунг (Індонезія). Більше міст можна знайти за посиланням.
- Гід закладами для веганів HappyCow опублікував топ-10 міст світу, що найбільш дружні до веганів.
Обкладинка й фото: Big 7 Travel