Близько половини українців харчуються нерегулярно через стрес й емоційне виснаження
Близько половини опитаних українців (49%) харчуються нерегулярно через стрес й емоційне виснаження, ідеться в дослідженні Gradus Research.
У дослідженні проаналізували, який вигляд зараз має раціон українців, на чому вони економлять і як ці відповіді відрізняються залежно від віку й місця проживання. Дослідження проводили до New Food Summit методом самозаповнення анкети в мобільному застосунку Gradus 8 жовтня 2024 року. Усього опитали 1000 людей віком 18–65 років.
Загалом 49% людей кажуть, що їхні харчові звички змінилися від початку повномасштабного вторгнення. Серед молоді віком 18–34 роки цей показник ще вищий – 54%.
Найбільше українців, 83%, кажуть, що на зміну їхніх харчових звичок впливає стрес, а 42% опитаних почали вживати більше нездорової їжі. Стільки ж людей мають знижений апетит чи пропускають деякі прийоми їжі, а 19% респондентів також відповіли, що почали вживати більше алкоголю.
Чому українці змінили свої харчові звички?
Серед основних факторів – підвищення цін на продукти, тривалий стрес й атаки російських військових із їхніми наслідками.
Як економлять українці?
Через зростання цін на продукти харчування під час війни майже дві третини (64%) опитаних обирають дешевші продукти. А майже половина українців частіше готують їжу вдома (48%).
Окрім того, через відключення світла українці почали обирати продукти тривалого зберігання (59%) і холодну їжу (50%).
Хто економить найбільше?
Найсильніше подорожчання продуктів відчули люди старше 56 років. Серед них частка тих, хто економить, становить 77%.
На чому найчастіше економлять?
До категорій, на яких найбільше економлять, увійшли кондитерські вироби (49%) і риба й морепродукти (48%). Водночас на хлібі, олії, борошні, крупах, овочах і яйцях економлять лише 11% українців.
- У 2023 році українці витрачали майже 41,6% доходу на їжу й напої, свідчило дослідження Picodi. Витрати середньостатистичного українця на харчування становили 108 доларів на місяць.
- Вартість тарілки борщу зросла вдвічі за останні чотири роки, ішлося в дослідженні української компанії з автоматизації закладів Poster. Найдорожче тарілка борщу коштує в закладах Миколаївщини й Херсонщини – близько 130 гривень, а трохи менші ціни на Харківщині й у Києві.