Етнокафе «Вуглянча» з бойківським стритфудом у Львові
Бойківський стритфуд із традиційними й авторськими стравами «Вуглянча» відкрили у Львові.

Спершу команда ресторану вирушила в експедицію, щоб відшукати традиційні бойківські страви й познайомитися з ними. У селі Мшанець кухарі натрапили на страву «вуглянча». «Це бездріжджовий хліб, який випікають на бляті [спеціальна плита кухонної поверхні] або пічці. «Воглянча», як кажуть бойки, побутує там уже понад 100 років, тож і вирішили обрати цю назву для закладу», – розказують у команді.

«Вуглянча» – це заклад із різноманітною вуличною їжею, яку завжди можна взяти із собою. Це про автентичні інгредієнти бойківської кухні, адаптовані до сучасних реалій», – описують концепцію етнокафе. Власник закладу Андрій Німець («Бойківська гостина»).


Гостям пропонують бойківські книші, лиганці, токан, підбивний борщ, грибну юшку. Також тут є локальна продукція з Бойківщини, наприклад, закрутки, які можна додати до страви. «Якщо страва не є автентичною, то ми обов’язково додаємо якийсь локальний інгредієнт», – кажуть у команді.
З меню:
Салат «Латориця» – 65 гривень
Салат з буряком і бринзою – 115 гривень
Борщ підбивний – 75 гривень
Їжка бойківська – 82 гривні
Книш з м’ясом – 88 гривень
Токан з бринзою і шкварками – 116 гривень
Пироги з бульбов і капустою – 76 гривень
Вуглянча з яловичою котлетою – 199 гривень
Куря вуджене – 107 гривень (за 100 грамів)
Овочі на решітці – 108 гривень (за 100 грамів)
Ребра печені на грани – 156 гривень (за 100 грамів)
Цибулячки вуджені – 60 гривень (за 100 грамів)
Квас із цикорієм – 35 гривень
Чай карпатський – 50 гривень
Молоко – 6 гривень


Усі страви намагаються подавати в пічці, хоча є й копчені варіанти: різні ковбаси, цибулячка [випічка на смальці зі шкварками або цибулею]. Згодом тут планують продавати локальну бойківську продукцію.
Редакція The Village Україна розповідала про заклади, що відкрили в Україні цього серпня. Також ми писали про відкриття липня в Києві.