Українська кондитерська Namelaka створила колекцію тортів і пряників із зображенням картин українських мисткинь, які знищила або викрала Росія.

До Дня Незалежності кондитери відтворили три картини:

  • «Горе тій чайці, чайці небозі, що вивела діток при битій дорозі» Людмили Вітковської. На її роботах – історії казкових звірів і традиції петриківського й київського розписів. Оригінальну картину, яку зобразили на торті, викрала армія РФ, і наразі невідомо, де вона перебуває.
  • Фрагмент розпису будинку-музею «Чудернацькі леопарди» Поліни Райко. Саме будинок мисткині в Олешках став її найбільшою роботою. Унаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС його затопило й розписи було знищено.
  • «Ваза з помідорами» Марії Примаченко. Художниця працювала в жанрі наївного мистецтва. Ця картина зберігалася в музеї на Херсонщині, її викрали російські військові.

Торти й пряники з колекції можна замовити щодня в кафе й студії кондитерської Namelaka. Увесь прибуток передадуть Херсонському художньому музею імені Олексія Шовкуненка.

   

Студія Namelaka працювала як кондитерська й виготовляла десерти на замовлення, а в липні 2021 року вони запустилися у форматі кафе на Подолі. У грудні 2023 року Namelaka відкрила ще ресторан у столиці Об’єднаних Арабських Еміратів Дубаї.

Обкладинка й фото: Namelaka