Через блекаути та мобілізацію виручка і середній чек у закладах громадського харчування ростуть, йдеться у дослідженні української компанії з автоматизації закладів Poster.

За перше півріччя 2024 року виручка закладів громадського харчування виросла на 16% порівняно із минулорічним показником.

Середній чек закладів за пів року зріс на 13% до 148 гривень порівняно з тогорічним показником. Таке зростання характеризується підняттям цін, зокрема на комунальні платежі, зарплати персоналу та генерацію електрики. «Частина українців купують сонячні панелі, інші переобладнують кухні, щоб мати додаткову можливість готувати на дровах або на газу», – каже СЕО та співзасновник системи автоматизації для закладів Poster Родіон Єрошек.

У лютому-квітні відвідуваність закладів харчування зростала, однак у травні-червні відвідувачів стало менше. Фахівці зазначають, що це могло статися через економічну невизначеність і посилення мобілізації. Загалом за перше півріччя відвідуваність збільшилась на 2%.

Дослідження ґрунтується на статистиці даних продажів Poster, у ньому взяли участь 8 500 закладів громадського харчування України усіх типів.

   

Кількість кавʼярень зросла на 35% під час повномасштабного вторгнення, ішлося в дослідженні Poster у травні. Згідно із результатами, лише два сегменти ресторанного бізнесу зросли під час повномасштабної війни. Окрім кав’ярень, це також фастфуд-заклади. Їх кількість збільшилася на 15%.

Фото: Poster, «Реве та стогне ресторатор»