Кавуни, вирощені на піщаних ґрунтах Таврійського регіону на території Скадовського, Херсонського й Каховського районів Херсонської області, матимуть географічне зазначення – Херсонський кавун, повідомляють у Міністерстві економіки України. 

«Кавун отримав визнання за свою унікальність і став символом стійкості й відданості українських фермерів, які працюють навіть у складних умовах війни», – коментують у міністерстві.

Такий статус підвищує конкурентоспроможність продукту на внутрішньому й міжнародному ринках. Місцеві громади отримають додаткові податкові надходження. 

Заявку на реєстрацію географічного значення подала громадська спілка «Асоціація виробників херсонського кавуна». Її представники зараз воюють. 

«Херсонський кавун характеризується високим рівнем цукру й щільним м’якушем. Шкірка кавуна – зелена з блідо-зеленими смужками, м’якуш – від рожевого до насичено червоного. Такий кавун надзвичайно хрусткий і смачний», – зазначають у Мінекономіки.

   

До Держреєстру України географічних значень уже внесли відомості про понад три тисячі об’єктів. За національною процедурою зареєстрували 37 продуктів, серед яких 29 географічних зазначень є виключно для товарів, які походять з території України. Зокрема, «Мелітопольська черешня», «Кролевецькі рушники», «Петриківський розпис», «Закарпатське вино», «Гуцульська бриндзя».