В Італії створили атлас страв української кухні з продуктами, які можуть зникнути
Італійський університет гастрономічних наук випустив атлас «Ковчег смаку в Україні» з понад 80 видів страв і продуктів, які можуть зникнути. Незабаром планують видати й другий том атласу.
На межі зникнення перебуває груша-лимонка, опішнянська слива, полинове вино, ніжинський огірок й інші.
В атласі також описані страви, їхня історія, спосіб приготування й місце в Україні, де зазвичай їх готували.
До списку також ввійшли тварини, риби й комахи, які харчуються продуктами на межі зникнення. Це медоносні карпатські бджоли, білоголові українські корови або миргородські сірі гуси.
«Спочатку радянська влада знищила її [традиційну українську їжу] і підмінила своєю. А згодом, після розвалу Союзу, ми загубили свою їжу серед маси іноземних продуктів і чужих страв», – додав у другій передмові український кухар Євген Клопотенко.
Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів
Атласи «Ковчег смаку» створюють з 2017-го в межах руху Slow Food, який заснували в 1989 році. Мета – запобігти зникненню місцевих харчових культур і протидіяти «швидкому харчуванню».
Уже є вісім томів атласу про продукти Албанії, Бразилії, Естонії, Кенії, Мексики, Нідерландів, Перу й Танзанії.
Читайте «Нормальні новини» в телеграмі