«Індекс олів’є» зріс на 45% за рік – Zakaz.ua
«Індекс олів’є», тобто середня вартість продуктів для приготування новорічного салату за класичним рецентом, зріс на 45% за рік, або на 94 гривні, повідомляє сервіс доставки продуктів Zakaz.ua.

Тож приготувати три кілограми олів’є на родину буде коштувати в середньому 303, 9 гривні. Тобто вартість одного кілограма салату становить майже 102 гривні. Станом на кінець грудня 2021 року ціна трьох кілограмів салату становила 209,9 гривень.

Ціни зросли майже на всі категорії продуктів, необхідних для приготування олів’є:
- найбільше підвищилися ціни на овочі, зокрема на моркву й цибулю (180%), також «відчутно подорожчали» огірки (кілограм коштує в середньому 76,8 гривень);
- яйця зараз коштують близько 65 гривень за десяток, що на 90% дорожче, ніж у грудні 2021 року. Через подорожчання яєць, а також соняшникової олії, виріс у ціні й майонез на 33%;
- найбільш дорогим інгредієнтом салату називають варену «лікарську» ковбасу, що коштує від 210 до 300 гривень за кілограм. Банка горошку вартує від 30 до 50 гривень.

Якщо купувати відразу готовий салат, ціни будуть ще вищі й коливатимуться від 174 гривень до 285 гривень за кілограм.
Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів
Новорічний стіл 2023-го з традиційних страв за рік подорожчав майже на 44%, ідеться в дослідженні «Інституту аграрної економіки».
Читайте «Нормальні новини» в телеграмі