У Бучі побудують першу в Україні фабрику-кухню, де готуватимуть їжу для шкіл, повідомляє Офіс президента.

Фабрику-кухню побудують за меценатську допомогу Говарда Баффета – американського бізнесмена, сина Воррена Баффета. Вона має запрацювати 1 вересня 2023 року.

На цій фабриці-кухні готуватимуть їжу для трьох громад – Бучанської, Бородянської й Немішаївської.

Це буде пілотний проєкт. Надалі мережу можуть поширити на інші регіони.

В умовах війни потужності кухні можна переналаштувати для інших груп населення, наприклад, для переселенців і місцевих жителів.

За словами першої леді Олени Зеленської, спорудження такої кухні – це частина розпочатої ще до повномасштабного нападу РФ реформи шкільного харчування в Україні.

У межах реформи напрацювали три варіанти організації харчування в школі:

  • кухня повного циклу (у навчальних закладах, де є економічна доцільність і технічно-технологічна можливість; усе готують на місці з нуля);
  • опорні кухні (з однієї потужної кухні гарячу їжу транспортують до сусідніх шкіл);
  • фабрика-кухня (окрема будівля, у якій готують, охолоджують їжу й транспортують до багатьох шкіл).

На такій фабриці-кухні можна приготувати до 10 тисяч порцій на день. Таким способом можна зекономити витрати на воду й світло, постачання їжі буде систематизованим, легше буде контролювати дотримання норм.

Кожна кухня зможе забезпечувати харчуванням 30–40 навчальних закладів (нині в Україні працює 14 тисяч шкіл і 10 тисяч закладів дошкільної освіти).

Для обслуговування фабрик-кухонь створюватимуть центри підготовки кухарів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Реформа харчування в школах стартувала 1 вересня 2021 року. До 1 січня 2022 року тривав перехідний період, але з початку року всі школи мали перейти на нове меню.

Збірник рецептів для харчування дітей у школах розробив шеф-кухар Євген Клопотенко.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі