З’явився «онлайн-ресторан» зі стравами, які готували в Голодомор
«Онлайн-ресторан» зі стравами, які готували українці під час Голодомору «Непораховані з 1932» створили студенти Української академії лідерства.
Деякі страви студенти відтворили за спогадами власних дідусів і бабусь, яким удалося вижити.
«Бабуся розповідала, як кору дуба або берези перемелювали в ступці з коренем лободи чи комишів, стеблом кульбаби або ромашки – і так пекли коржі. Я віддирала цю кору холодними руками й думала, як це робила моя бабуся, яка не їла декілька тижнів? Вона все життя вчила мене не викидати хліб і не гратися з їжею», – каже студентка Ілона Котовщик.
Серед меню «ресторану» – затеруха з кори дерев, паляниці з лободи та хлібці зі соломи.
Це лише мультимедійний проєкт, тож страви з сайту замовити не можна. Однак біля кожної страви є кнопка «Дізнатися ціну», під час натискання якої відкриваються відеосюжети, пов’язані з Голодомором.
Онлайн-ресторан став продовженням проєкту «Uncounted since 1932», який створила Українська академія лідерства разом з агенцією «Gres Todorchuk PR» у 2017 році.
Студенти організовували вуличні поп-ап ресторани зі стравами часів Голодомору та пригощали всіх охочих у семи містах країни, а також в Ізраїлі та Бельгії. Акцію в Брюсселі навесні 2018 року відзначили трьома нагородами Effie Awards як одну із найуспішніших комунікаційних кампаній в Україні.
У 2020 році через пандемію для проєкту створили онлайн-формат.
Музей Голодомору представив мобільний застосунок Track Holodomor History, який розповідає про Київ під час Голодомору.
Читайте «Нормальні новини» в телеграмі
Фото: Українська академія лідерства